Највише поскупјели дуван, одвоз смећа и воће

JP Putevi Brcko

У Републици Српској је у прошлој години дошло до повећања цијена цигарета, одвоза смећа и воћа.

Повећане су и цијене услуга реакреације и спорта, показују подаци Завода за статистику.

– Највећи годишњи раст цијена у новембру 2019. године забиљежен је за алкохолна пића и дуван 5,7 посто, усљед виших цијена у групи дуван од 7,6 посто, затим у сектору рекреација и култура 2,6 посто, због виших цијена у групи услуге рекреације и спорта од 5,8 посто.

Више цијене забиљежене су и за становање 1,3 посто, усљед повећања у групи услуге одвожења смећа од 9,7 посто, затим за храну и безалкохолна пића 1,0 посто, усљед виших цијена у групи воће од 9,4 посто – навели су статистичари.

Повећање цијена на годишњем нивоу од 0,9 посто забиљежено је у здравству, у одјељку ресторани и хотели повећање износи 0,7 посто, док је у одјељку комуникације забиљежен раст од 0,5 посто.

Из статистике прецизирају да су од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене у седам, ниже у четири, док су цијене у једном одјељку остале непромијењене.

Највећи годишњи пад цијена у новембру 2019. године забиљежен је код одјеће и обуће и то за 11,6 посто, због сезонских снижења конфекције и обуће током године, затим пријевоза од 1,9 посто, усљед нижих цијена моторних возила од 4,9 посто.

Такође, ниже цијене на годишњем нивоу забиљежене су и за намјештај и то од 0,5 посто и осталих добара и услуга од 0,4 посто.

Извор: ФЕНА

MD MONTEL