„ТА ПЈЕСМА ЋЕ ОСТАТИ ДОК ЈЕ И ЗАДЊЕГ СРБИНА“

JP Putevi Brcko

Баја Мали Книнџа описао како је настала чувена пјесма „Божић је“, вратио лијепа и болна сјећања на родни крај којег више нема

Популарни пјевач Баја Мали Книнџа открио је, гостујући на једној телевизији, како је настала једна од његових најпопуларнијих пјесама „Божић је“.

Велики хит који на дан Божића Срби пјевају, дијеле на друштвеним мрежама и пуштају на свим народним радио станицама, заправо је вјеродостојан приказ једног Бајиног Божића из његовог родног Губина, испод Динаре.

Сећам се као да гледам
Бака ме у цркву води
Крај мене људи се љубе и вичу Христос се роди.
Божић је, Божић је пуцају прангије
И чесницу бака спрема а мене тамо нема
Стари отац бадњак носи
Ко сада видим ту слику
Бели се иње у коси звонару на звонику
Божић је, Божић је пуцају прангије
И чесницу бака спрема а мене тамо нема
Дрхте ми малени прсти
Бака ме у цркву води
Хајде се сине прекрсти и реци Христос се роди
Божић је, Божић је пуцају прангије
И чесницу бака спрема а мене тамо нема.

Баја је причао да је једном приликом чак и срео чувеног звонара из своје аутобиографске пјесме.

– Тај мој чувени звонар Богдан, као да га сад видим. Срео сам га послије толико година у Новом Саду, у Карловцима живи. Ишао сам на концерт и кажем „Стани, ено Богдана!“ – причао је Книнџа.

Када га је видео, у Баји се пробудила носталгија.

– Тачно сам видео слику како је он у Губину, на звонику. Кроз главу ми је протрчала цијела моја пјесма, а он ми је пружио руку и као прије 25 година рекао „Да немаш цигару?“ – испричао је Баја гостујућу у једној телевизијској емисији.

Баја је истакао да је оног тренутка, када је први пут кад је чуо своје стихове у Кнез Михаиловој улици, схватио да је „та пјесма побиједила и остаће док је и задњег Србина“.

– То су те живе слике које остају у сјећању и онда кад будемо зрели људи, схватимо неке ствари: Мирисе дјетињства ништа не може да замијени – закључио је Книнџа.

Извор: Ало

MD MONTEL