Додик позвао представнике РС у Сарајеву да прославе 9. јануар

JP Putevi Brcko

Додик је у изјави Срни нагласио да сви запослени у заједничким институцијама БиХ са пребивалиштем у Републици Српској имају право на нерадни дан 9. јануара, те их позвао да обиљеже дан настанка Републике Српске који је од великог значаја и за Републику и за све њене грађане.

„С обзиром на чињеницу да парламент БиХ никада није донио Закон о празницима БиХ, празницима се сматрају они који су утврђени ентитетским законима према мјесту пребивалишта запосленог“, подсјетио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да Република Српска има легитимно право на надлежности загарантоване Уставом БиХ и не жели ништа осим да обиљежава своје празнике у миру и слободи, као што никада не прави проблеме ни када Федерација БиХ или други конститутивни народи обиљежавају своје празнике.

Календар Републичких и вјерских празника, објављен на интернет страници Министарства управе и локалне самоуправе у Републици Српској за ову годину, прописао је 9. јануар – Дан Републике Српске као нерадни дан, тако да је и за све запослене у заједничким институцијама БиХ који имају пребивалиште у Републици Српској тај дан нерадни.

Ни Уставни суд БиХ не доводи у питање постојање самог празника Дан Републике Српске.

Извор: мондо

MD MONTEL