КАКВО НАМ ЈЕ ЗДРАВСТВО ДОБРО ЈЕ И ДА СМО ЖИВИ!

JP Putevi Brcko

Када говоримо о здравству у Кондоминијуму, на ову тему могли би романе написати. И то у наставцима, да нам позавиди и сам Толстој. Организација на врхунском нивоу. Услови европски. Ма шта европски, што би Вучић рекао, ПА МИ ВЕЋ ДАНАС ИМАМО ЗДРАВСТВО БОЉЕ ОД СВИХ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА!

Да не буде да причамо празне приче ево и примера. Само на заказано ЦТ снимање доскора се чекало од три до шест месеци. То је према мишљењу свих досадашњих министара у Одељењу за здравство – ИДЕАЛНО! И у праву су! То је далеко брже него у афричким племенима где још ни доктора нису обезбедили. Они за ЦТ и не знају. Од скора се на ЦТ у Кондоминијуму више не чека – црк`о нам ЦТ. Сад пацијенти иду у Тузлу. ЕТО, ИДЕАЛНО, НЕМА ВИШЕ ЧЕКАЊА! Битна је организација!

Ево још једног примера врхунске организације нашег Здравственог система! Сведочи нам пацијент познат само редакцији нашег портала! Зваћемо га Несрећко!

Ради се о пацијенту који треба да буде оперисан (небитно од чега, иста је процедура за сваку операцију – и за шуљеве и за срце). Пре операције речено му је да је потребно да уради налазе и мишљења неколико овдашњих специјалиста медицине. Једно од тих мишљења је и од интернисте.

Само код интернисте требало је да чека петнаест дана да дођете на ред. Помислио човек да је цео Кондоминијум колективно на претрагама пред операцију па нема краћег термина. Јесте гужва ал није до пацијената већ до нашег специјалисте.

Празници су сви прошли (оба Божића и Нова година), те је наш Несрећко помислио да ће све ићи брзо. Ал` шипак бато мој.

Дошао наш Несрећко у заказано време (09:00). У ходнику ред се ухватио ко за мекике! Ушао Несрећко у ординацију. Сестра је „ужурбано“ проверила дал се налази на списку заказаних за тај дан. Јесте! На списку је и то трећи у низу. Дивно! Е онда настаје кошмар у организацији!

Прво му је сестра ударила „крстић“ поред имена и саопштила „љубазно“ да сачека у ходнику јер доктор није још стигао – долази тек у 10:00!!!

Свако нормалан би поставио питање АКО ЈЕ РАДНО ВРЕМЕ ОД 07:30 А ЗАКАЗАНИ ПРЕГЛЕД ЈЕ У 09:00 ЗАШТО ДОКТОР ЈОШ НИЈЕ СТИГАО НА ВРЕМЕ?

Ал добро. Неће Несрећко да испадне неучтив. Изађе лепо у ходник да сачека доктора а сестра за њим шмугну у суседну просторију. У руци је носила теглицу са кафом. Стигао је Несрећко да прочита да је на стакленој тегли са кафом стајала налепница „КОРНИШОНИ – ТАНАСИЋ ДОО“.

Испред врата ординације, где је Несрећку сестра рекла да чека, упадне му у очи да на вратима пише да је ПАУЗА ОД 10:00 ДО 10:30!

„Дал то значи да ће доктор радно време почети са паузом“ – запита се Несрећко?

„ИЗАЂЕ СЕСТРА ИЗ СУСЕДНЕ СОБЕ, БЕЗ ТЕГЛИЦЕ АЛИ ОГРНУТА ПЕЛЕРИНОМ, ОДЕ НЕГДЕ НАПОЉЕ“ – сведочи Несрећко!

Ајде добро, каже у себи размишљајући ако је могао да чека петнаест дана може и још сат времена само нека дође и почне да ради. Па и после паузе нек дође, у пола једанаест, само да одчепи ову гужву у ходнику!

„КАД ЕТО СЕСТРЕ СА ПЕЛЕРИНОМ. ВРАЋА СЕ ПОМАЛО У СМРЗНУТОМ СТАЊУ А У РУКАМА НОСИ КЕСЕ СА РАЗНИМ ЂАКОНИЈАМА ИЗ ОБЛИЖЊЕ ПЕКАРЕ“ – енергично сведочи наш Несрећко!

А народ се у ходнику распричао ко на пијаци. Ваљда да убије време чекања.

„ОПААА“ – наставља да сведочи Несрећко. „ЕВО И ДОСТАВЕ ХРАНЕ ИЗ ПОЗНАТОГ ГРАДСКОГ РЕСТОРАНА. ПРОВЕРЕНО ДОБАР РОШТИЉ. А У ТОМ МОМЕНТУ ОПЕТ ОНА СЕСТРА ПРОМУВА СЕ СА ПОЛУПРАЗНОМ ТЕГЛИЦОМ И УБРЗО ЗАТИМ ОПЕТ ОДЕ У СУСЕДНУ СОБУ. ДОПУНИЛА ТЕГЛИЦУ СА КАФОМ. ДА ИМ НЕ ПОЗЛИ ОД ТОЛИКО КАФЕ?“ – с правом се пита наш Несрећко?

Одавно је сат одзвонио подне. Доктор се још није појавио. Или му није добро или му се не мили да почне да ради. Гарантовано га мучи жгаравица од Божићне печенице па га сад лече са кафом, пецивима уз дозирано конзумирање са роштиљском кобајом и ћевапима – размишља Несрећко у себи!

„СТИГОШЕ ЈОШ ТРИ ДОКТОРА И УЂОШЕ У ОНУ СУСЕДНУ ПРОСТОРИЈУ. И ОНИ ОГРНУТИ ПЕЛЕРИНАМА… КО БЕТМЕНИ“ – наставља своје сликовито сведочење Несрећко!

„ЕВО ЈОШ ТРИ ДОКТОРА ДОЂОШЕ. СА ЊИМА И ТРИ СЕСТРЕ (по фризури гарантовано су главне сестре), ПА ЈОШ ТРИ ДОКТОРА… ЦЕО КОНЗИЛИЈУМ ЛЕКАРА БОГ ТЕ МАЗ`О И ТО ОРГАНИЗОВАНО СВЕ У ТРОЈКАМА“ – усхићено преноси сведочење Несрећко!!!

 „ДА МОЖДА ОНОМ МОМ ИНТЕРНИСТИ НИЈЕ ПРИТИСАК СКОЧИО? `ОЋЕ ТО ОД МАСНЕ ПЕЧЕНИЦЕ??? СУДЕЋИ ПО БРОЈУ ПРИДОШЛИХ ДОКТОРА МОЖДА БИ ТРЕБАЛО И ПОПА ДА ЗОВНЕМО! ИЗГЛЕДА ДА ИНТЕРНИСТИ НЕМА ПОМОЋИ“ – прича нам забринуто наш Несрећко!

Неко од присутних пацијената у ходнику (инсајдер) добио је информацију да је у оној фамозној суседној соби заправо све под контролом. Испраћају неког доктора у пензију!

„БЛАГО ЊЕМУ. ОН ЈЕ СВОЈУ ПЕНЗИЈУ ДОЧЕКАО. А МИ? САМО ШТО ПОМРЛИ НИСМО ОД ЧЕКАЊА. ПЕНЗИЈУ НЕМА ДА ДОЧЕКАМО“ – љутито ће Несрећко.

Морамо да приметимо сви у редакцији да тај исти доктор одлази у петак у пензију а већ у понедељак ће наставити са радом. Као да се ништа десило није. Само што ће уз пензију имати и плату по уговору. Још ће и од колега добити шорван (дукат) за одлазак у пензију а данас након радног времена чека их музика, певаљка, лудило, ово, оно…

У ходнику половина пацијената, каже Несрећко, пребира по телефону тражећи број најближег свештеника… ал не за интернисту већ за себе. Парастос су увелико заказали, још само да им поп опело одржи и то је то. Интерниста данас не мисли радити никако.

„И ЕТО ГА. ИЗ ОНЕ СУСЕДНЕ ПРОСТОРИЈЕ У 13:25 КОНАЧНО СЕ УКАЗАО И СПЕЦИЈАЛИСТА ИНТЕРНЕ МЕДИЦИНЕ КОЈЕГ ЧЕКА ПУН ХОДНИК ПОЛУЖИВИХ ПАЦИЈЕНАТА“ прича Несрећко.

Тешко да ће сви бити данас прегледани. Радно време јесте од 07:30 до 16:00 ал већина запослених у Здравству (осим шефова) ради од 11:00 до 14:00… ко труднице, чак и мање. Шефови не долазе и не раде никако! Петком нарочито. Истина има и оних који раде 24/7 и који не иду кући никако. Ал` то су они који нису миљеници шефова јер шефов миљеник ради мање и од шефа.

Добро. Да наставимо. Дакле дође коначно и Несрећков интерниста.

„САВ ЈЕ ОН ПОГУБЉЕН. НИЈЕ МУ НИКАКО ДОБРО. ПОДРИГУЈЕ НА СУВО! ДРАГИ ДОКТОРЕ, МИСЛИМ СЕ ЈА, НЕ ИДЕ РОШТИЉ И ПЕЦИВО НА ОНОЛКУ КОЛИЧИНУ КАФЕ“ прича нам Несрећко.

Једва га је интерниста прегледао. Те не може да нађе стетоскоп, те једва нађе упутницу, те никако да „утрефи“ да очита ЕКГ – „мутно му на очима“, те не зна где је печат оставио… Углавном заврши наш Несрећко преглед – КОНАЧНО!

„СРЕЋА ТЕ МИ ЈЕ САМО ТРЕБАЛО ЊЕГОВО МИШЉЕЊЕ. ШТА ДА САМ ДОШАО А ДА МИ ЈЕ ДУША У НОСУ? КАКВО НАМ ЈЕ ЗДРАВСТВО – ДОБРО ЈЕ ДА СМО ИКАКО ЖИВИ“, забринуто закључи наш Несрећко – а операција тек треба да уследи!!!

СРЕЋНО… НЕСРЕЋКО!!!

 *Част и поштовање свим оним савесним и поштеним здравственим радницима, а има их таквих! Они себе неће препознати у овом тексту који смо захваљујући нашем сведоку Несрећку пренели свима Вама!

MD MONTEL