Нада Стјепановић из Брчког одликована Медаљом заслуга за народ

Kolubara

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је поводом 9. јануара – Дана Републике заслужне институције и појединце. Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем одликовани су Народно позориште Српске и министар одбране Србије Александар Вулин.

Народно позориште одликовано је поводом обиљежавања 90 година од оснивања за допринос у развоју културно-умјетничког живота, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја у афирмацији Српске. Вулину је Орден додијељен за рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа Србије и Републике Српске.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем одликован је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић за рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа Србије и Српске.

Предсједник Републике Српске одликовала је Орденом части са златним зрацима директора Института за здравствену заштиту мајке и детета “Др Вукан Чупић” из Београда Радоја Симића. Симић је одликован за признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у лијечењу и пружању здравствених услуга за дјецу из Републике Српске, као и допринос сарадњи здравствених установа из Србије и Републике Српске.

Орденом Његоша другог реда за посебне заслуге на пољу просвјетне дјелатности и 140 година успјешног рада одликована је Основна школа “Доситеј Обрадовић” из Бањалуке.

За признати рад у културном и духовном развоју, као и за посебне заслуге на пољу јавне дјелатности којима се доприноси општем напретку Републике Српске Орденом Његоша трећег реда одликовани су књижевник Момир Крсмановић и диригент Српског црквеног пјевачког друштва “Србадија” из Бијељине Десанку Тракиловић.

Цвијановићева је Орденом крста милосрђа за пожртвовање и храброст у њези рањеника за вријеме оружане борбе у одбрани Републике Српске, као и дугогодишњи рад у лијечењу пацијената и велики допринос у развоју здравственог система Српске одликовала начелника Завода за клиничку радиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Сашу Вујновића и љекара добровољца у одбрамбено-отаџбинском рату Михаила Миков Николова из Бугарске.

Медаљом заслуга за народ – за допринос у области хуманитарног и духовног рада, испољавање личне храбрости, врхунска достигнућа у области спорта, културе и умјетности, којима се свеукупно доприноси општој афирмацији Републике Српске, одликовани су припадници Министарства унутрашњих послова Српске Ведран Петровић из Бијељине и Јуро Комљен из Приједора.

Исто одликовање додијељено је и џудо тренеру Дијани Зиројевић из Бањалуке, бањалучком пливачу и олимпијцу Михајлу Чепркалу. Ово одликовање додијељено је прослављеном српском фудбалеру и тренеру Фудбалског клуба “Партизан” Сави Милошевићу и досадашњем капитену Фудбалског клуба “Црвена звезда” Марку Марину, којим ће накнадно бити уручено.

Медаљом заслуга за народ одликовани су и студент треће године мастер студија постдипломске школе кинематографије на Бруклин колеџу Градског универзитета у Њујорку Нада Стјепановић из Брчког, оснивач Дома за смјештај дјеце и омладине без родитељског старања “Пријатељска кућа” из Добоја Марија Фредерика Агнес ван Хофен, те академски вајар и аутора скулптура у Спомен-музеју у Старом Броду Бојан Микулић. Медаљом заслуга за народ постхумно је одликован дугогодишњи директор Тениског клуба “Младост” и АТП челенџера Бањалука Милан Мишо Радаковић.

Плакета “Амблем и застава Републике Српске” за личне резултате и достигнућа, којима се доприноси општем напретку, угледу и афирмацији Републике Српске додијељена је најбољем студенту у историји Катедре за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Источном Сарајеву Душану Пејићу из Сребренице, студенту четврте године на престижном Масачусетс технолошком институту Павлу Лазаревићу са Пала, апсолвенту на Првом московском државном универзитету Стефану Јовићу из Приједора, те апсолвенту Медицинског факултета Универзитета у Београду Давиду Шаренцу из Требиња.

Плакета је додијељена и бањалучким гимназијалцима Марку Јојићу, Јовану Вуковићу, Сергеју Крчмару, Марку Димитрићу, Леону Костићу, Милици Милашиновић, Страхињи Максимовићу и Марку Вучићу, који су освојили медаљу на Међународној олимпијади метропола у Москви.

Исто признање додијељено је и матуранткињи Гимназије “Јован Дучић” из Требиња Сари Колак, добитници прве награде за режију филма “Колијевка” на Трећем филмском фестивалу “Рестл фест” у Београду, као и побједници на престижном тениском турниру за дјецу узраста до 10 година Мала Мо у Мајамију Теи Ковачевић.

Извор: еБрчко

MD MONTEL