Уз ватромет, коло и кувано вино дочекана православна Нова година

JP Putevi Brcko

У центру Брчког синоћ је дочекана православна Нова година, уз ватрормет, народно коло и кувано вино.

Честитајући свима који Нову годину прослављају по јулијанском календару, Синиша Милић, градоначелник Брчког, тачно у поноћ обратио се грађанима и пожелио им много среће, здравља и успјеха.

„Оно што грађанима Брчког, али и Републике Српске и БиХ треба у 2020. години јесте свакако много толеранције. Морамо да се окренемо поштовању туђег, да волимо своје, али и да поштујемо туђе“, поручио је Милић.

Милић је рекао новинарима да је дочек православне Нове године на отвореном постао лепа традиција и напоменуо да је последњих месеци било оспоравања различитих прослава, те да је овакво величанствено окупљање најбољи одговор на та оспоравања.

Дочеку на отвореном уз концерт естрадне уметнице Мирјане Алексић и „Миленијум бенда“ претходила је манифестација „Ноћ српског фолклора“ у Дому културе, а чији организатор је било Српско културно-умјетничко друштво „Крепшић“.

Председник Управног одбора друштва Младен Николић рекао је да сваке године организатор буде једно од шест српских културно-уметничких друштава из Брчко дистрикта.

Руководилац Фолклорног ансамбла Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ Драган Стокић рекао је да је ово шеста година заредом како се ова манифестација организује.

„Циљ је да се бар једном годишње, на једном месту, окупе сва српска друштва из Брчког“, рекао је Стокић.

Он је подсетио да је најстарије српско друштво у Брчком „Просвјета“, а најмлађе „Поточари“ из истоименог насеља.

Брчанска „Просвјета“ до сада је била два пута домаћин манифестације „Ноћ српског фолклора“, а ове године организовала је дочек православне Нове године на отвореном.

Извор: срна/ом

MD MONTEL