Uz vatromet, kolo i kuvano vino dočekana pravoslavna Nova godina

KOLUBARA Brčko

U centru Brčkog sinoć je dočekana pravoslavna Nova godina, uz vatrormet, narodno kolo i kuvano vino.

Čestitajući svima koji Novu godinu proslavljaju po julijanskom kalendaru, Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, tačno u ponoć obratio se građanima i poželio im mnogo sreće, zdravlja i uspjeha.

“Ono što građanima Brčkog, ali i Republike Srpske i BiH treba u 2020. godini jeste svakako mnogo tolerancije. Moramo da se okrenemo poštovanju tuđeg, da volimo svoje, ali i da poštujemo tuđe”, poručio je Milić.

Milić je rekao novinarima da je doček pravoslavne Nove godine na otvorenom postao lepa tradicija i napomenuo da je poslednjih meseci bilo osporavanja različitih proslava, te da je ovakvo veličanstveno okupljanje najbolji odgovor na ta osporavanja.

Dočeku na otvorenom uz koncert estradne umetnice Mirjane Aleksić i “Milenijum benda” prethodila je manifestacija “Noć srpskog folklora” u Domu kulture, a čiji organizator je bilo Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Krepšić”.

Predsednik Upravnog odbora društva Mladen Nikolić rekao je da svake godine organizator bude jedno od šest srpskih kulturno-umetničkih društava iz Brčko distrikta.

Rukovodilac Folklornog ansambla Srpskog prosvetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Dragan Stokić rekao je da je ovo šesta godina zaredom kako se ova manifestacija organizuje.

“Cilj je da se bar jednom godišnje, na jednom mestu, okupe sva srpska društva iz Brčkog”, rekao je Stokić.

On je podsetio da je najstarije srpsko društvo u Brčkom “Prosvjeta”, a najmlađe “Potočari” iz istoimenog naselja.

Brčanska “Prosvjeta” do sada je bila dva puta domaćin manifestacije “Noć srpskog folklora”, a ove godine organizovala je doček pravoslavne Nove godine na otvorenom.

Izvor: srna/om

MD MONTEL