Додик: Неуставан је Уставни суд, а не Дан Републике Српске

Kolubara

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да се бори за Републику Српску, да не дозволи да је још више разграде и отму јој овлаштења, те да настоји да објасни опсег међународне преваре у БиХ.

„Република Српска је једини субјект у БиХ који би могао да настави свој пут без икаквих проблема“, рекао је Додик за РТС.

Он је нагласио да је народ у Републици Српској свјестан да уколико нема Српске, нема ни слободе, те поновио да се не смије дозволити да Република изгуби своја овлаштења.

Коментаришући чињеницу да је Дан Републике Српске – 9. јануар оспораван, Додик је истакао да је неуставан Уставни суд БиХ чија је одлука о Дану Републике велика неправда за Српску.

Он је додао да у Уставном суду БиХ одлуке доносе три странца и два Бошњака, а да међународна заједница стоји иза тог безакоња.

Додик је поновио да Република Српска има све елементе државе своју територију, границу, народ, институције, демократски изабрану власт.

„Немамо само столицу у УН и зато нас не пореде са државом. Ми живимо државу, свиђело се то некоме или не“, поручио је Додик и нагласио да је поносан на чињеницу да Српска може да развијамо своје полицијске снаге.

Додик је указао да бонска овлаштења немају никакав правни основ и да не признаје овакву БиХ, насталу интервенцијама међународне заједнице и високих представника.

Он је прецизирао да Савјет безбједности није дао високом представнику никаква овлаштења, већ су Анексом десет уведена бонска овлаштења за које је и бивши британски амбадор у БиХ Чарлс Крафорд признао да немају стварно правног основа.

„Крафорд је написао – Колико видим бонска овлаштења немају никакав стварно правни основ, изродила су се у међународно политичко блефирање и игру моћи коју високи представни узастопно умотава у неки правнички језик`“, навео је Додик и запитао како сада он може да прихвати високог представника у БиХ Валентина Инцка.

Према његовим ријечима, Република Српска се развија из године у годину, њен буџет је сада 3,5 милијарди, приходи су стално у успону, граде се болнице, туристички капацитети.

Додик је напоменуо да је за вријеме Божића у Федерацији БиХ нападнута српска Црква у Блажују, а да никада није било напада на џамију у Српској за вријеме муслиманског празника Рамазана.

Говорећи о НАТО-у, Додик је истакао да је циљ Републике Српске војна неутралност, те навео да је донесен Прогам реформи БиХ, односно план којим ће се кретати БиХ, а што не прејудицира чланство у НАТО.

Додик је нагласио да је поносан на чињеницу да се сада ниједна одлука о чланству не може донијети без одлучивања у Предсједништву и парламенту, као и без Народне скупштине Српске.

Он је рекао да је предлагао да се убудуће што више изводе заједничке вјежбе припадника Оружаних снага БиХ и Војске Србије.

Извор: мондо

MD MONTEL