10 занимљивости о загрљајима које ће вас обрадовати!

JP Putevi Brcko

Знате ли како грљење утиче на нас, како се грли највећи број људи и какав је ефекат загрљаја на расположење, али и крвни притисак?

Сигурни смо да уживате када вас неко лепо загрли, а да ли знате како то тачно утиче на расположење, здравље, па чак и имунитет? Открићемо вам како се људи грле и какав то ефекат има у листи занимљивости о грљењу.

– Највећи број људи „креће“ у загрљај тако што најпре подигне десну руку.

– Највећи број људи који долазе некоме у загрљај окрећу му леву страну тела, коју контролише десна страна мозга, која процесуира позитивне и негативне емоције.

– Прави, огромни загрљај стимулише нервни систем, умањује осећај усамљености и страха, подиже самопоуздање и разбија тензију.

– Једно истраживање објављено у „Журналу психолошких наука“ показало је да грљење, чак и предмета као што су плишане играчке, умањује не само страх од смрти већ и свест о сопственој смртности.

– Што више грљења, то је мањи притисак. Хормони које тело ослобађа након лепог загрљаја не утичу само на расположење, већ и физичко стање организма. Када вас неко пријатно додирне, осећај на кожи активира рецепторе притиска који шаљу сигнал делу мозга који, између осталог, контролише притисак.

– Имунитет такође „воли“ загрљаје! Знате и сами, када сте заљубљени, осећате се непобедиво, то је због окситоцина који се ослобађа у телу. Овај „хормон лепих осећања“ током загрљаја иде руку под руку са хормонима који се боре против инфекција.

– Загрљај, као и љубљење или мажење, умањује осећај бола.

– Бебе које су често грљене и мажене током одрастања постају одрасли људи које мање погађа стрес.

– Важно је колико траје! Загрљаји, углавном они успутни, при поздрављању, трају само секунду или две. Да би загрљај имао пун ефекат на нас, потребно је да траје најмање седам секунди.

– Умањује друштвену анксиозност и инспирише позитивно мишљење, преноси „Смоли институт“.

Како на вас делује загрљај? Реците нам у коментарима!

Извор: Мондо

MD MONTEL