Pripadnici Policije Brčko distrikta BiH proveli planske aktivnosti na realizaciji akcije kodnog naziva “POLIGON”

KOLUBARA Brčko

U sklopu kontinuiranih planskih aktivnosti borbe na sprečavanju zloupotrebe narkotičkih sredstava, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u zadnjih sedam dana u dva navrata na području Brčko distrikta BiH, izvršili pretrese s ciljem pronalaska narkotičkih sredstava.

Tokom prvog događaja koji se desio dana 10.01.2020. godine policijski službenici su na osnovu operativnih saznanja izvršili pretres jednog lica i stana kojeg isti koristi, te tom prilikom
pronašli i privremeno oduzeli oko 60,00 grama nepoznate biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “marihuana”, 1,771 gram praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “kokain” i jednu tabletu opojne droge “ekstazi”.
U okviru drugog događaja od dana 16.01.2020. godine policijski službenici su na području Brčko distrikta BiH, a na osnovu operativnih saznanja izvršili pretrese tri lica, jednog motornog vozila i pretres stana kojeg koriste ova lica, te su tom prilikom pronađeni i privremeno oduzeti jedan mobilni telefon, oko 90,00 grama NN biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “marihuanu”, više komada pvc vrećica za pakovanje opojne droge, kao i više digitalnih vaga za precizno mjerenje.

U okviru obje planske aktivnosti privedena su ukupno četiri lica od kojih su dva lišena slobode, dok su dva lica puštena. Obje navedene aktivnosti provedene su pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a na osnovu naredbi Osnovnog suda Brčko distrikta BiH. Tako će u narednom periodu protiv jednog lica biti proslijeđen izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog osnova sumnje da je počino krivično djelo “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”
iz člana 232 stav 1 KZ Brčko distrikta BiH, dok će protiv drugog lica biti proslijeđen izvještaj za dva krivična djela “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 232 stav 1 KZ BD BiH i krivičnog djela “omogućavanje uživanja opojnih droga” član 233 stav 2 KZ BD BiH.

MD MONTEL