Поражавајући подаци: У 18 општина више пензионера него радника

JP Putevi Brcko

У 18 општина у РС има више пензионера него радника, сазнају „Независне новине“ из Фонда пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) Републике Српске.

Према том извору, на овом списку налазе се Билећа, Нови Град, Братунац, Чајниче, Ново Горажде, Лопаре, Љубиње, Невесиње, Вукосавље, Рудо и Кнежево.

Неславним списком, према подацима Фонда ПИО, обухваћени су и Шековићи, Трново, Власеница, Берковићи, Петрово, Оштра Лука те Рибник.

У осталим локалним заједницама, према подацима за новембар 2019. године, више је радника него пензионера.

Међу позитивним примјерима шампион је Сребреница, гдје на 606 пензионера долазе 2.293 радника. Слиједе Котор Варош (2.225 пензионера, 5.518 радника), Угљевик (1.650 пензионера, 4.089 радника), те Доњи Жабар (219 пензионера, 534 радника).

У Фонду ПИО РС рекли су за „Независне“ да је на нивоу Републике Српске садашњи  однос броја осигураника и корисника права 1,20 напрема један.

„Тај однос био је најнеповољнији прије пет-шест година, када је износио 1,12 напрема један“, наводе из Фонда ПИО.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС, сматра да су пензије дијељене и шаком и капом.

„Како је која власт послије рата долазила, доказивала се код народа на тај начин што је давала пензије које никад нико није давао у историји пензијског осигурања“, навео је Ракуљ. Он сматра да је статус пензионера данас доста тежак.

„Људи који су радили 40 година добију 381 марку. Шта ће они с тим кад су им комуналне обавезе више од 200 марака? Он је практично гладан пола мјесеца“, тврди Ракуљ.

У општини Рибник која је, судећи по подацима Фонда ПИО, најлошија по овој статистици, тврде да тај податак није тачан те да имају више од 1.600 запослених, од чега, рецимо, више од 250 у Шумском газдинству, те око 40 у општини.

„Имамо и привредне субјекте који запошљавају по стотину радника. Ми сваке године вршимо нова запошљавања и у овој години смо буџетом предвидјели 150.000 марака субвенција у ту сврху. Ту је и отварање нових фирми када је у питању дрвна индустрија, туризам и тако даље“, навео је Небојша Караћ, начелник општине Рибник.

Извор: бн

MD MONTEL