РУМЕНО НЕБО

KOLUBARA Brčko

Познајем неколико жена а претпостављам, много њих је чекало поноћ да се „небо отвори „ и да на Богојављење тихо шапну своју жељу, толико тихо да само небо чује. Нико ми није повјерио а и не треба која им је жеља али знам да већина жена у свим добима је пожелила љубав, у сваком могућем облику.

Мањи је број мушкараца који су умјесто чврстог сна обогаћеног хркањем са даљинским у руци, подигли се у поноћ и погледом у небо обратили се макар и са жељом ако не са молитвом јер мушкарци, већина њих, мисле да им молитве не требају с обзиром да су привилеговани од Бога (они тако мисле )!

Истина, њихове жеље су разноликије од женских: гајба охлађеног пива, добитак на ЛОТО-у, нови модел Поршеа, на руци Ролеџ, у крилу старлета за понекад кад су расположени и наспавани. Мора се признати да ова група момака која ће у залеђеној ријеци пливати за Часни крст, свакао није од таквих прозаичних жеља и прохтјева.

Мора им се одати признање да су неформално сви који учествују витезови док се не прогласи, званично витез који буде најбржи, како год се окрене прича. Имати такво срце и спремност да се надмећу у својој снази тијела и част да учествују у традицији јунака по оваквом леду и температури од које се и мисли смрзавају у глави, задивљује свакога ко није религиозан или спада у групу атеиста.

Овај Свети дан је заиста посебно лијеп. Немам уобразиља и привиђења али ноћас ми је небо изгледало посебније и другачије. Гледала сам да ли ми се причиња, било је некако обасјано тамно- бордо бојом, модро плавом уокивирено.

Ноћ часних и безгрешних жеља упућених Богу с надом у њихово испуњење и дан када се млади мушкарци доказују да није све часно нестало у диму кафеа, разврата сервираних на улуци и у медијима и у животу под геслом “све је дозвољено”!

Било би пожељно да сви који тако мисле оду на залеђену ријеку и зароне заједно са овим храбрим момцима, можда их лед отрјезни и кад изађу на обалу пожеле топао загрљај и материн ручак!

MD MONTEL