RUMENO NEBO

KOLUBARA Brčko

Poznajem nekoliko žena a pretpostavljam, mnogo njih je čekalo ponoć da se „nebo otvori „ i da na Bogojavljenje tiho šapnu svoju želju, toliko tiho da samo nebo čuje. Niko mi nije povjerio a i ne treba koja im je želja ali znam da većina žena u svim dobima je poželila ljubav, u svakom mogućem obliku.

Manji je broj muškaraca koji su umjesto čvrstog sna obogaćenog hrkanjem sa daljinskim u ruci, podigli se u ponoć i pogledom u nebo obratili se makar i sa željom ako ne sa molitvom jer muškarci, većina njih, misle da im molitve ne trebaju s obzirom da su privilegovani od Boga (oni tako misle )!

Istina, njihove želje su raznolikije od ženskih: gajba ohlađenog piva, dobitak na LOTO-u, novi model Poršea, na ruci Roledž, u krilu starleta za ponekad kad su raspoloženi i naspavani. Mora se priznati da ova grupa momaka koja će u zaleđenoj rijeci plivati za Časni krst, svakao nije od takvih prozaičnih želja i prohtjeva.

Mora im se odati priznanje da su neformalno svi koji učestvuju vitezovi dok se ne proglasi, zvanično vitez koji bude najbrži, kako god se okrene priča. Imati takvo srce i spremnost da se nadmeću u svojoj snazi tijela i čast da učestvuju u tradiciji junaka po ovakvom ledu i temperaturi od koje se i misli smrzavaju u glavi, zadivljuje svakoga ko nije religiozan ili spada u grupu ateista.

Ovaj Sveti dan je zaista posebno lijep. Nemam uobrazilja i priviđenja ali noćas mi je nebo izgledalo posebnije i drugačije. Gledala sam da li mi se pričinja, bilo je nekako obasjano tamno- bordo bojom, modro plavom uokivireno.

Noć časnih i bezgrešnih želja upućenih Bogu s nadom u njihovo ispunjenje i dan kada se mladi muškarci dokazuju da nije sve časno nestalo u dimu kafea, razvrata serviranih na uluci i u medijima i u životu pod geslom “sve je dozvoljeno”!

Bilo bi poželjno da svi koji tako misle odu na zaleđenu rijeku i zarone zajedno sa ovim hrabrim momcima, možda ih led otrjezni i kad izađu na obalu požele topao zagrljaj i materin ručak!

MD MONTEL