Инспекција санкционисала 222 родитеља у КС због одбијања вакцинације

Kolubara

На основу достављених потврда о непотпуном вакциналном статусу из организационих јединица ЈУ Дом здравља Кантона Сарајево, санитарни инспектори Кантоналне управе за инспекцијске послове су, по службеној дужности током 2019. године, доставили укупно 414 позива родитељима/старатељима да се изјасне о разлозима одбијања вакцинације.

Позиву инспектора се одазвало 325 родитеља, од којих је 222 одбило вакцинацију дјеце, те су им ради пропуштања те законске обавезе издате новчане санкције у укупном износу од 22.200,00 КМ.

Од наведеног броја, 103 родитеља су се изјаснила да ће вакцинисати дијете у додатно одобреном року од два мјесеца, што ће инспектори пратити по службеној дужности.

За 17 дјеце су достављене потврде о извршеној вакцинацији, док је преостали број родитеља у поступку службеног изјашњења.

Ради упоредних показатеља, из Кантоналне управе за инспекцијске послове напомињу како је интересантно споменути да је у току 2018. године из истог разлога у периоду од јуна, када је почело санкционисање родитеља због пропуштања дужне бриге за малољетну дјецу, до краја децембра санкционисано 358 родитеља и издато исто толико прекршајних налога у укупном новчаном износу од 35.800,00 КМ.

У овој години кажњено је 136 родитеља мање за период од 12 мјесеци, с тим да је и број достављених поврда из домова здравља у 2019. године био за 134 мањи и износио је 414 у односу на 2018. годину, када их је евидентирано 548. Разлог тих 24,45 посто мање достављених потврда је, највјероватније, појава епидемије морбила у КС у протеклој години, када се повећао број вакцинисане дјеце.

„Родитељ/старатељ је дужан обавити имунизацију дјетета против одређених заразних болести, између осталих и против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе, малих богиња, рубеоле, заушњака, а ако пропусти дужну бригу за малољетника чланом 70. Закона о заштити становништва од заразних болести прописана је новчана санкција од 100 до 2.000 КМ“, истичу из КУИП-а.

Наводе како ће и у 2020. години кантонални санитарни инспектори наставити инспекцијске поступке започете претходне године, а свакако ће покретати и нове сходно достављеним потврдама о непотпуном вакциналном статусу из ЈУ Дом здравља КС.

Извор: Н1

MD MONTEL