ЈЕЛ` И ТВОЈ МАЊИ ОД МОГ?

JP Putevi Brcko

Опет причамо о здравству у Кондоминијуму државе БиХ! Вероватно већина становништва и није свесна до каквих пропуста у овој установи долази. Нису то мали пропусти већ изузетно велики.

Сећате се нашег Несрећка из претходне приче који је провео једну радну смену у овој установи чекајући да дође на ред на заказани преглед, док су доктори у радно време испраћали свог колегу у пензију? Е тај исти наш Несрећко опет је морао да посети ову установу. Овај пут требало је да извади налазе крви и урина!

Каже Несрећко да није дуго чекао на ред за вађење крви. Засукао рукав, вена искочила, сестра га боцнула, извадила крв, записала на епрувети број 146 и тада је дала Несрећку пластичну чашицу за урин на којој је претходно такође написала број 146.

Каже Несрећко да није пуно „чекао“ ни у тоалету да би напунио чашицу са урином.

  – МОГАО САМ НАПУНИТИ ФЛАШУ ОД 2 ЛИТРА. СПРЕМАН САМ ЈА ДОШАО ДА ОБАВИМ СВЕ ОВО – објашњава нама у Редакцији наш Несрећко а ми пажљиво слушамо и записујемо његове речи.

 –  НАСВИРАО ЈА У ОНУ ЧАШИЦУ ДО ВРХА. ОНАКО ДОМАЋИНСКИ. ДА СЕ НЕ СРАМОТИМ. ЗАКЛОПИМ ЧАШИЦУ И ОДНЕСЕМ У ПРОСТОРИЈУ ОДМАХ ДО ТОАЛЕТА, ОНАКО КАКО МИ ЈЕ СЕСТРА И РЕКЛА! – наставља своју причу Несрећко!

И ништа се не би десило да нашем Несрећку није СЛУЧАЈНО запало за око да се на столу са чашицама са урином налази исти број као и код њега -146!

 – КАД САМ МАЛО БОЉЕ ПОГЛЕДАО ОСТАЛЕ БРОЈЕВЕ НА ЧАШИЦАМА ГОТОВО ПОЛОВИНА ЈЕ ДУПЛИХ БРОЈЕВА – 111, 125, 129, 133… МА ИМА ДУПЛИХ К`О У ПРИЧИ! ИСТИНА, ЈЕДИНО ЈЕ КОД МЕНЕ ЧАШИЦА НАПУЊЕНА ДО ЧЕПА. НЕМА ШАНСЕ ДА ЈЕ ОТВОРЕ А ДА СЕ НЕ ИСПОЛИВАЈУ! – прича наш Несрећко!

– МАЛО МЕ, ПРАВО ДА ВАМ КАЖЕМ, БИЛО И СРАМОТА ШТО ЈЕ ЈЕДИНО МОЈА ЧАШИЦА ОНАКО ПРЕПУНА, АЛ ШТА САД ДА РАДИМ? НЕ МОГУ ДА ОДВАДИМ! СРЕЋА ТЕ МИ НИСУ РЕКЛИ ДА ДОНЕСЕМ СТОЛИЦУ. ОВЕ ЧАШИЦЕ СУ КО РАКИЈСКЕ, МАЛЕЦКЕ ДА МАЊЕ НЕ МОГУ БИТИ. ЈА БИ ТО НАПУНИО… ВАКУМСКИ… КО МЕСНИ НАРЕЗАК У ВОЈСЦИ. ПОЛА БИ ОСТАЛО НА ПОКЛОПЦУ КАД ОТВОРИШ – сликовито прича Несрећко!

 – ДА СЕ ВРАТИМ НА УРИН – наставља причу Несрећко. АЈД` ШТО САМ ПРЕПУНИО НЕГО ШТО ЈЕ МОЈ БРОЈ НА ЧАШИЦИ ИСТИ КАО И НЕКОГ ПАЦИЈЕНТА ПРЕ МЕНЕ. КАКО ЋЕ ДОКТОРИ У ЛАБОРАТОРИЈИ ЗНАТИ КОЈА ЈЕ МОЈА ЧАШИЦА… ОСИМ ШТО ЋЕ ПРИ ОТВАРАЊУ МОЈЕ ЧАШИЦЕ СЕБИ РУКЕ ИСПОЛИВАТИ?

Узео Несрећко своју чашицу те је отишао до сестре да провери хоће ли доћи до забуне приликом контроле. Неколико пута је још једном окретао ону чашицу у руци гледајући да можда не стоји некаква „ознака“ уз његов број.

 – ГЛЕДАО САМ ДА МОЖДА СЕСТРА НИЈЕ УЗ БРОЈ 146 УПИСАЛА И НЕКО СЛОВО. НПР. СЛОВО „Ђ“ КАО ЂУБРЕТАРАЦ. МИ СМО НА ПОСЛУ ИМАЛИ „ТАЈНЕ“ ОЗНАКЕ И ТАКО ОБЕЛЕЖАВАЛИ ЉУДЕ. НАПИШЕМ МИЛЕ „Ђ“ И ОДМА КОЛЕГА КОМЕ ДОЂЕ СПИС СА ОВАКВОМ ОЗНАКОМ ЗНА ДА ЈЕ МИЛЕ ЗАПОСЛЕН У ОПШТИНИ. ЈЕДИНО ЗАПОСЛЕНИ У ОПШТИНИ НОСЕ „ЂУБРЕТАРЦЕ“. АЛ НА ОВОЈ МОЈОЈ ЧАШИЦИ САМО СТОЈИ ФЛОМАСТЕРОМ НАПИСАН БРОЈ 146! – забринуто сведочи Несрећко!

Док је Несрећко покушао да објасни сестри да није само код њега настао проблем већ да се у суседној просторији налазе бројне чашице са дуплим бројевима, сестра је ову грешку правдала говорећи да је разлика између њених чашица и оних које је обележила њена колегиница у суседној ординацији огромна!

 – ЗАР НЕ ВИДИТЕ КОЛИКИ ЈЕ ВАШ БРОЈ 146? АКО ПАЖЉИВО ПОГЛЕДАТЕ ВАШ ЈЕ МНОГО МАЊИ ОД ПАЦИЈЕНТА СА ИСТИМ БРОЈЕМ КОЈИ ЈЕ МОЈА КОЛЕГИНИЦА УПИСАЛА! ЈА ЧАШИЦЕ ДРЖИМ ДЕСНОМ А ПИШЕМ ЛЕВОМ РУКОМ ДОК КОЛЕГИНИЦА ДРЖИ ЛЕВОМ А БРОЈЕВЕ ПИШЕ ДЕСНОМ. РАЗЛИКА ЈЕ У ВЕЛИЧИНИ УПИСАНИХ БРОЈЕВА. НЕМА ВЕЗЕ ШТО СУ ИСТИ, ВАШ ЈЕ МАЊИ! – покушала је сестра да објасни затечено стање нашем Несрећку?

 – СЕСТРО, БРАТЕ СЛАТКИ! ВАМА ЈЕ МОЖДА МОЈ МНОГО МАЊИ ОД ДРУГОГ ПАЦИЈЕНТА. МЕНИ СУ ОНИ ИСТИ – 146=146! МУЧИ МЕ АКО СУ НАМ И НА ЕПРУВЕТАМА ИСТИ БРОЈЕВИ И АКО У ЊЕГОВОЈ КРВИ ПРОНАЂЕТЕ НЕКУ, ДА НЕ ДА ЛЕПИ БОГ, ВЕНЕРИЧНУ БОЛЕСТ И УМЕСТО ЊЕМУ НАЛАЗ КРВИ ПРОСЛЕДИТЕ МЕНИ. КАКО ЋУ ЖЕНИ СВОЈОЈ ДА ОБЈАСНИМ ДА ТА БОЛЕСТ НЕМА ВЕЗЕ СА МНОМ ВЕЋ ДА ЈЕ ГРЕШКА ДО ВАС ЈЕР СТЕ ПОЛОВИНИ ПАЦИЈЕНАТА УПИСАЛИ ИСТЕ БРОЈЕВЕ. УПРКОС ТОМЕ ШТО ЈЕ МОЈ ФИЗИЧКИ МАЊИ ОД ИСТОГ БРОЈА ДРУГОГ ПАЦИЈЕНТА?!? – забринуто сведочи Несрећко!

И тако је наш Несрећко, након дужег натезања, добио нови МАЊИ број на својој чашици са урином. Епрувете са узорком крви већ су однешене на анализу – са све дуплим „мањим“ и „већим“ ИСТИМ бројевима.

Наш Несрећко је рекао да неће ићи по налаз крви и урина и да ће исти налаз поновити првом приликом али у некој приватној амбуланти!

На здравље ти „мали“ број, несрећни Несрећко!

MD MONTEL