Vagdija Hamdi i njen sin Mažub čuvari groblja srpskih vojnika

KOLUBARA Brčko

Ovo je jedna jako važna fotografija. I te kako ima veze sa Gvozdenim pukom.

Na njoj su Vagdija Hamdi i njen sin Mažub. Čuvaju u Tunisu, u mjestu Menzel Burgiba, groblje na kome je sahranjeno čak 1.790 srpskih vojnika koji su dali život u Prvom svjetskom ratu.

Mi i ne znamo gdje je Menzel Burgiba. A na 20 kilometara je od Bizerte, na sjeveru Tunisa. Ne znamo ni da je na tamošnjem lokalnom, katoličkom groblju, odvojena parcela dimenzija maltene kakve ima fudbalski teren. Tamo su sahranjeni vojnici koji su se u tom mjestu oporavljali od ratnih rana i preživljenih strahota Albanske golgote.

Nisu se oporavili.

Svako grobno mjesto obilježeno je krstom u vidu mača pobodenog u zemlju. Dar Francuske.

I, tamo, među ostalim vitezovima, podno hiljadu krstonosnih mačeva, leže i vitezovi Gvozdenog puka:

Đorđe Balović, Pavle Bošković, Đorđe Vasić (Pepeljevac), Novica Vranić (Suvi Do), Nikodije Grujić (Bučumet), Živojin Dimitrijević (Kuršumlija), Veličko Dimić (Rasovača), Milan Dikić (Prokuplje), Aleksandar Đurić (Niš), Dušan Jocić (N. Božurna), Jovan Ivanović (Alabana), Dobrivoje Jovanović, Vukadin Jović (Štava), Zarije Jokić (Gojinovac), Nedeljko Ketić (Rača), Trajko Kostić (Pukovac), Aleksandar Krstić (Niš), Miloš Kujović, Grujica Lukić (Blace), Branislav Marinković (Stražava), Jovan Marković (Niš), Mikailo Nešić, Nikola Pavlović, Stanko Peković (Bučumet), Dragutin Petrović, Aleksandar Petrović (Prokuplje).

Bog da im duše prosti.

www.gvozdenipuk.rs

MD MONTEL