Српска ријека која тече узбрдо: Топлица је прави природни феномен и атракција Прокупља

JP Putevi Brcko

Улазећи у град Прокупље, ријека најпре обилази брдо Хисар готово у пуном кругу, па затим тече средином града. На врху брда био је средњовијековни град (према предању, град Југ-Богдана), па је ријека представљала јаку одбрамбену препреку. И сада, на лијевој обали, стоји кула са које се бранила тврђава. Према легенди, постојао је и прокоп, који је спајао пречицом овај ријечни лук, па је и град по њему добио име Прокупље. Историчари, пак, тврде да је име граду дато кад су овамо 1386. године донијете мошти светог Прокопија. Обилазећи Хисар, Топлица није успјела да пробије своје корито у правцу којим је текла, тако да скреће у облику лука дужине око 700 метара, правећи један издужени полукруг. Ријека тако скреће у потпуно супротном правцу у коме је до тада текла са сјевероистока од Куршумлије, и наставља према југозападу па тако формира скоро паралелно корито, дужžине 1 030 метара. Ако се овај дио тока Топлице посматра са брда Хисар, стиче се утисак да вода иде узбрдо, што изгледа чудно и атрактивно за посматрача. Ова природна појава, која се стручно зове епигенија не постоји нигде другде у Европи. Наиме, ријека Топлица пролазећи кроз Прокупље прави две епигенетске долине. Овакве појаве се јављају у природи када се ријека ненормално усијеца у више земљиште од отпорнијих стијена и ако се у непосредној близини налази ниже земљиште сачињено од мекших стијена. Наш познати научник Јован Цвијић је овом природном феномену дао име, епигенија.


Ријека даље наставља свој ток у правцу сјевероистока све до превоја између брда Мало Губе и Велико Губе, полукружно скреће у правцу југа још 2 310 метара, одакле наставља у правцу истока, према свом ушћу у Јужну Мораву. Ријека Топлица обилазећи око брда Хисар усеца корито од око 4 890 метара.
Постоје разне могућности да се ова ријетка природна појава валоризује и презентује чиме би се употпунила укупна туристичка понуда Топлице. Нажалост, управо тај део тока Топлице је готово неприступачан, јер су обале зарасле у шибље и коров. Туристички потенцијали садржани су и у чињеници да је Прокупље на путу ка познатим бањама Пролом, Луковској и Куршумлијској, као и Ђавољој вароши.

Опанак, Политика, belami.rs

MD MONTEL