“Тајнa конвенција”: Србија изгубила календар Светог Саве по наредби Фрање Јосифа

JP Putevi Brcko

Зашто на кули на Смедеревској тврђави пише да је сазидана 6938. године?

Српски календар Светога Саве, са симболима за вријеме, био је званично календар свих српских држава и СПЦ, све до 1881. године, каже за “Новости” протођакон доктор теолошких наука Љубомир Ранковић.

Кад сунце у подне 2 биљара(априла), каже др Ранковић, “пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново љето 7528. по српском календару Светога Саве”.

– Тог дана укосиће се сјеверна и јужна енергија и у то ће најавити долазак новог љета – истиће наш саговорник. – Познато је да календар и симбол за вријеме имају само они народи који су некад у прошлости достигли висок степшен цивилизације. Српски календар Светога Саве био је симболом за вријеме свих српских држава и Српске православне цркве, све до 1881. године. Међутим, те године скривено од српског народа, потписана је “Тајна конвенција” између Аустроугарског царства и Србије. По налогу потписника “Тајне конвенције” Чедомиља Мијатовића, министра Србије, избрисана је цјелокупна историја и наука српског народа која се до тада учила у Великој школи и са њом и Српски календар.

На основу “Тајне конвенције”, наглашава др Ранковић, “Србија се обавезала да ће да уведе Јулијански календар као званични календар Србије и СПЦ. Међутим, са овим се није сагласио митрополит Михаило, па је министар црквених дјела, историчар Стојан Новаковић, протјерао митроплита из Србије и установио незакониту црквену јерархију.

– Неканонска црквена јерархија спровела је наређење цара Фрање Јосифа и Јулијански календар је од 28. јуна 1881. године, на Видовдан, постао државни и календар СПЦ. Тако је први пут у историји Свете српске цркве уведен туђ календар као званични календар – поручује др Ранковић.

Тако је дан посвећен Светом Стефану, деспоту српском са 19. јула помјерен на 1. август. У црквинама, на гробном камену, Светог Стефана пише: У љето 6935, мјесеца јула у 19 дану. Датирање на гробном камену Светога Стефана је по Српском календару Светога Саве и српски народ слави Светог Стефана деспота по туђем Јулијанском календару, 1. августа који је наметуо цар Фрањо Јосиф.

Извор: Новости

MD MONTEL