“Tajna konvencija”: Srbija izgubila kalendar Svetog Save po naredbi Franje Josifa

KOLUBARA Brčko

Zašto na kuli na Smederevskoj tvrđavi piše da je sazidana 6938. godine?

Srpski kalendar Svetoga Save, sa simbolima za vrijeme, bio je zvanično kalendar svih srpskih država i SPC, sve do 1881. godine, kaže za “Novosti” protođakon doktor teoloških nauka Ljubomir Ranković.

Kad sunce u podne 2 biljara(aprila), kaže dr Ranković, “pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo ljeto 7528. po srpskom kalendaru Svetoga Save”.

– Tog dana ukosiće se sjeverna i južna energija i u to će najaviti dolazak novog ljeta – istiće naš sagovornik. – Poznato je da kalendar i simbol za vrijeme imaju samo oni narodi koji su nekad u prošlosti dostigli visok stepšen civilizacije. Srpski kalendar Svetoga Save bio je simbolom za vrijeme svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve, sve do 1881. godine. Međutim, te godine skriveno od srpskog naroda, potpisana je “Tajna konvencija” između Austrougarskog carstva i Srbije. Po nalogu potpisnika “Tajne konvencije” Čedomilja Mijatovića, ministra Srbije, izbrisana je cjelokupna istorija i nauka srpskog naroda koja se do tada učila u Velikoj školi i sa njom i Srpski kalendar.

Na osnovu “Tajne konvencije”, naglašava dr Ranković, “Srbija se obavezala da će da uvede Julijanski kalendar kao zvanični kalendar Srbije i SPC. Međutim, sa ovim se nije saglasio mitropolit Mihailo, pa je ministar crkvenih djela, istoričar Stojan Novaković, protjerao mitroplita iz Srbije i ustanovio nezakonitu crkvenu jerarhiju.

– Nekanonska crkvena jerarhija sprovela je naređenje cara Franje Josifa i Julijanski kalendar je od 28. juna 1881. godine, na Vidovdan, postao državni i kalendar SPC. Tako je prvi put u istoriji Svete srpske crkve uveden tuđ kalendar kao zvanični kalendar – poručuje dr Ranković.

Tako je dan posvećen Svetom Stefanu, despotu srpskom sa 19. jula pomjeren na 1. avgust. U crkvinama, na grobnom kamenu, Svetog Stefana piše: U ljeto 6935, mjeseca jula u 19 danu. Datiranje na grobnom kamenu Svetoga Stefana je po Srpskom kalendaru Svetoga Save i srpski narod slavi Svetog Stefana despota po tuđem Julijanskom kalendaru, 1. avgusta koji je nametuo car Franjo Josif.

Izvor: Novosti

MD MONTEL