Финска премијерка уводи четвородневну радну недељу

Kolubara

Нова премијерка Финске Сана Марин (34) заложила се за увођење фелксибилног радног времена у земљи, које би подразумијевало да се ради четири дана недељно по шест сати дневно.

„Сматрам да људи заслужују да проводе више времена са својим породицама, са вољенима, да се посвете својим хобијима и другим аспектима живота, као што је култура. Ово би могао да буде наредни корак у нашем радном животу”, изјавила је она, преноси Дејли мејл.

Марин, најмлађа предсједница владе на свијету и мајка једног дјетета, на челу је коалиције лијевог центра у чијем су саставу још четири друге партије које предводе жене, а од којих су три млађе од 35 година, наводи лист.

Прије него што је постала премијерка, Марин је била обављала функцију министарке саобраћаја Финске и на тој дужности се залагала за скраћење радне недеље како би се побошао однос радника према послу и повећала продуктивност, преноси Танјуг.

У Финској се тренутно стандардно ради осам сати дневно, пет дана седмично.

Предлог је са одушевљењем поздравила финска министарка просвјете Ли Андерсон, лидерке Леве алијансе.

„Од велике је важности омогућити грађанима Финске да имају скраћено радно вријеме. То питање нема везе с тим што га предлажу жене, већ са пружањем помоћи и испуњавањем обећања датих бирачима”, рекла је Андерсон.

У суседној Шведској, гдје је такође тестирано шесточасовно радно вријеме 2015. године, резултати су показали да су радници срећнији, продуктивнији и богатији.

Ову праксу су опробале и поједине водеће свјетске компаније. Тако је „Мајкрософт Јапан” прошлог новембра повукао храбар потез у настојању да побољша баланс између пословног и приватног живота радника уводећи тродневни викенд за своје запослене. Резултати су показали да је продуктивност порасла за невјероватних 39,9 процената, пише Дејли мејл.

MD MONTEL