Ефраим Зуроф ловац на нацисте

JP Putevi Brcko

Ефраим Зуроф (рођ. 1948. у Њујорку) је америчко-израелски историчар јеврејског поријекла и директор јерусалимског Центра „Симон Визентал“, установе за борбу против антисемитизма, тероризма и насиља.

Читаву каријеру је посветио једном-„лову“ на нацисте. Зуроф своја истраживања није ограничио на злочине почињене само над Јеврејима, већ се бави истраживањем геноцида почињеног и над другим народима.

С тим у вези, 2006. године је у Будимпешти одржао упечатљив експозе о Шандору Кепиру, никада кажњеном за учешће у Новосадској рацији у јануару 1942. и депортацију новосадског становништва у Јасеновац 1944. године. Ово је довело до поновног подизања оптужнице против Кепира и почетка суђења у фебруару 2011. Кепиро је у јулу исте године ослобођен, а, након његове смрти у септембру, Зуроф је изразио жаљење што није имао времена за жалбу, и што је злочинац умро на слободи. С друге стране, годину дана раније се и сам нашао пред судом: Кепиро га је тужио за клевету. Да је осуђен, Зуроф би провео у затвору двије године.

Такође, овај историчар је члан комисије Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, што не треба да чуди, јер је први који је ушао у траг усташком команданту Динку Шакићу. Најоштрије је осудио служење мисе и идеју о подизању споменика Анти Павелићу, гдје је апеловао на црквене власти да санкционишу свештенике који су служили мису ријечима: „Свештенике који су одржавали мису треба избацити из свештеничког реда јер су потпуном руглу извргли све хришћанске вриједности“.

Иако је све наведено само мали дио огромног залагања Ефраима Зурофа, сасвим је довољно да разумијемо зашто од октобра 2008. носи титулу почасног грађанина Новог Сада, а од јануара 2009-почасног држављанина Републике Србије.

Хвала му на свему.

MD MONTEL