Психолог савјетује: “Ако ниси срећан тамо гдје си сада, помјери се. Ниси стабло!”

JP Putevi Brcko

У животу се пуно пута задовољимо оним што мислимо да је исправно, прикладно и сигурно. Бојимо се промјене.

Бојимо се изаћи из своје зоне комфора и суочити се са свијетом без ствари на које смо навикли.

Бојимо се ићи даље, јер иза себе не можемо оставити људе или мјеста која познајемо.

Тако гледамо на себе и своју срећу, губимо живот на кривом мјесту када требамо ићи даље и даље.

Ако ниси срећан гдје си сада – крећи се! Ниси стабло. Не морате се заглавити и заувијек остати на једном мјесту.

Ако вас људи око вас не усрећују, оставите их иза себе. Ако сваки пут кад их сретнете, имате осјећај да нешто није у реду, одмакните се од њих. Не дајте да дођу до вас и губе вам вријеме.

Не допустите им да вам узму позитивну енергију.

То не значи да их потпуно уклањате из свог живота, него одлучите не проводити своје вријеме око људи због којих се осјећате стресно, физички или ментално. Престаните бити задовољни таквим везама, разговорима и осредњим људима.

Ако се због вашег посла осјећате несретно, одустаните. Ако више не можете учити и расти у свом послу, наставите и пронађите нови.

Боравак на послу због којег се осјећате тужно и исцрпљено је за вас токсично. Без обзира на плаћу, трећину дана не бисте требали провести осјећајући незадовољство.

То укључује пуно проблема и давања себе. Не чините то. Ваша срећа је оно што дефинира ваш успјех. Ако нисте сретни, не можете бити успјешни у животу. Можда сте успјешни у послу, али никад се изнутра нећете осјећати испуњено.

Ако се не осјећате срећно у граду у којем живите, преселите се. Не останите на мјесту само зато што је познато и угодно.

Ако останете само зато што је ваше мјесто сигурна зона и бојите се преселити се, стварно бисте требали добро размислити о својим одлукама.

Јер кад се највише бојиш скакати, само тада би требао скочити. Иначе ћете увијек бити закључани на једном мјесту.

Јер дом је мјесто на којем се осјећате срећно, а не гдје се осјећате сигурно.

Ако вас љубав незадовољава, одустаните. Ваш партнер није посљедња особа на Земљи. Веза би вас требала учинити да блистате, цвјетате и надахњује вас да постанете боља особа.

Да растете. Да сте сазријевате. Она не би смјела бити тужна. Стога не морате остати у таквој вези.

Требате здраву, зрелу, љубавну, надахњујућу везу, ону због које се осјећате као да сте на небу. Не пристаји на мање.

Ако нисте задовољни стазом свог живота, промијените је. Било да је то пут ваше каријере или студија, ако се икада нађете у ситуацији у којој сматрате да сте направили погрешан избор – зауставите се на тренутак и промијените смјер.

Не губите вријеме, новац и труд на нешто због чега ваша душа не пјева од радости. Чак и ако то значи да ћете изгубити још годину дана прије дипломе или ако морате почети испочетка – учините то! И учините то кад нисте задовољни својим избором. Учините то и сљедећи пут одаберите мудро.

Ако установите да вас живот растужује, промијените своју перспективу. Почните гледати на живот с друге тачке гледишта. Не фокусирајте се на ствари које не можете контролисати, фокусирајте се на себе и оно што можете учинити да бисте се осјећали добро. Промијените песимистичну идеју с оптимистичном и погледајте како се све мијења на боље.

Извор: позитиван став

MD MONTEL