СРБИ С ЉУБАВЉУ СЛИЈЕДЕ ПУТ СВЕТОГ САВЕ

KOLUBARA Brčko

У угљевичком Центру за културу у част првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саве одржана је Светосавска академија.

Архијерејски намјесник угљевичко-јањски протојереј Александар Тешић пренио је благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Фотија, истичући да о Светом Сави говоримо као о великом градитељу, државнику, дипломати, организатору социјалног живота међу Србима у времену у коме је живио.

„О Светом Сави  говоримо кроз призму самог Светог Саве, његовог опредјељења и кроз призму Христа, јер без Христа Свети Сава је назамислив“, рекао је Тешић.

Професор Правног факултета у Бијељини Димитрије Ћеранић рекао је у бесједи да је први српски архиепископ и просвјетитељ Свети Сава усмјерио Србе на Божији пут, народни, државни и црквени брод и да је био најсвјетлији и најсветији међу Србима.

“Свети Сава, најправеднији и најљубљенији у свом роду, најмудрији и најмилосрднији међу Србима све нас је усмјерио на Божији пут и упутио на народни, државни и црквени брод”, рекао је Ћеранић.

Он је истакао да је пут Светога Саве пут који Срби с љубављу слиједе.

Начелник општине Угљевик Василије Перић изразио је задовољство због присуства великог броја суграђана на Светосавској академији.

Перић је нагласио да је Свети Сава био градитељ љубави, мира и разумијевања.

“Важно је да се држимо Светосавља, онога што је радио наш Свети Сава, градећи цркве и нашу српску духовност и државу, а ми поучени његовим животом и радом да се тако понашамо у свакодневном животу”, рекао је Перић.

Протојереј-ставрофор Милан Топић, парох угљевички, рекао је да је Свети Сава отац српске нације, оснивач српске цркве и српског народа.

Светосавску академију тринаесту годину заредом организује Светосавска омладинска заједница. Ове године спроведен је конкурс у част 800 година аутокефалности Српске православне цркве у којем је учествовало преко 50 ученика основних школа и средњошколског центра за ликовне и литерарне радове, од којих је награђен укупно 31 рад.

На Светосавској академији учествовали су хор и драмска секција Средњошколског центра “Михаило Петровић Алас”, рецитаторска секција и Оркестар хармоника Основне школе “Алекса Шантић”.

Академију су организовали Црквена општина Угљевик, Светосавска омладинска заједница и општина Угљевик.

Извор: епархијазт

MD MONTEL