SRBI S LJUBAVLJU SLIJEDE PUT SVETOG SAVE

KOLUBARA Brčko

U ugljevičkom Centru za kulturu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja Svetog Save održana je Svetosavska akademija.

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić prenio je blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija, ističući da o Svetom Savi govorimo kao o velikom graditelju, državniku, diplomati, organizatoru socijalnog života među Srbima u vremenu u kome je živio.

„O Svetom Savi  govorimo kroz prizmu samog Svetog Save, njegovog opredjeljenja i kroz prizmu Hrista, jer bez Hrista Sveti Sava je nazamisliv“, rekao je Tešić.

Profesor Pravnog fakulteta u Bijeljini Dimitrije Ćeranić rekao je u besjedi da je prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj Sveti Sava usmjerio Srbe na Božiji put, narodni, državni i crkveni brod i da je bio najsvjetliji i najsvetiji među Srbima.

“Sveti Sava, najpravedniji i najljubljeniji u svom rodu, najmudriji i najmilosrdniji među Srbima sve nas je usmjerio na Božiji put i uputio na narodni, državni i crkveni brod”, rekao je Ćeranić.

On je istakao da je put Svetoga Save put koji Srbi s ljubavlju slijede.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja sugrađana na Svetosavskoj akademiji.

Perić je naglasio da je Sveti Sava bio graditelj ljubavi, mira i razumijevanja.

“Važno je da se držimo Svetosavlja, onoga što je radio naš Sveti Sava, gradeći crkve i našu srpsku duhovnost i državu, a mi poučeni njegovim životom i radom da se tako ponašamo u svakodnevnom životu”, rekao je Perić.

Protojerej-stavrofor Milan Topić, paroh ugljevički, rekao je da je Sveti Sava otac srpske nacije, osnivač srpske crkve i srpskog naroda.

Svetosavsku akademiju trinaestu godinu zaredom organizuje Svetosavska omladinska zajednica. Ove godine sproveden je konkurs u čast 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u kojem je učestvovalo preko 50 učenika osnovnih škola i srednjoškolskog centra za likovne i literarne radove, od kojih je nagrađen ukupno 31 rad.

Na Svetosavskoj akademiji učestvovali su hor i dramska sekcija Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović Alas”, recitatorska sekcija i Orkestar harmonika Osnovne škole “Aleksa Šantić”.

Akademiju su organizovali Crkvena opština Ugljevik, Svetosavska omladinska zajednica i opština Ugljevik.

Izvor: eparhijazt

MD MONTEL