Поздрав Епископа Диселдорфа и Њемачке Г. Григорија за празник Светог Саве 2020

JP Putevi Brcko

Његово Преосвештенство Епископ Диселдорфа и Немачке Г. Григорије у сусрет Савиндану, празнику којим се обиљежава успомена на живот и дјело Светог Саве, обратио се свим православним Србима видео поруком у којој нас опомиње да је прави тренутак да се вратимо првом српском Аархиепископу, светитељу и просветитељу или ћемо се изгубити и нестати као народ

„Поштовани православни Срби, дјецо Светог Саве, данас славимо Светог Саву. Славимо Светог Саву увијек и увијек му пјевамо, али ми се чини да је данас важно да се подјестимо зашто славимо Светог Саву? Шта је то Свети Сава учинио?

Он је из наручја оца, великог жупана Немање побјегао у наручје Богу Оцу, у наручје Христу, сину Божијем. Отишао је у манастир оставивши царски двор, отишао у Свету Гору, а онда се напојио благодаћу Духа Светога и вратио се тако надахнут, и не само што је постао духовни отац своме оцу, него духовни отац свакоме од нас, сваком ко се Србин зове. То је зато што је Свети Сава донио у наш народ љубав према Христу, још већу и вишу него што је била прије њега, што је донео закон, превевши Законоправило, рекавши нам и научивши нас једном за увијек да свако безакоње није добро и да увијек морамо да се понашамо по закону, да се држимо закона и реда.

Свети Сава је највећу пажњу посветио организацији наше Цркве. Свети Сава нам је оставио школе и научио нас да су важне болнице, да је важна њега наших ближњих, он је показао нама пут изградивши четири стуба на темељу вјере. Он је омогућио да Бог на наш народ, изнад нас, пусти своју љубав. Шта је још Свети Сава радио? Мирио нас је са непријатељима. Свети Сава је слављен међу свим Балканским народима. Свети Сава нам је и пример и пут, и отац који данас треба да нам буде путеводитељ, да се вратимо себи.

Ја вјерујем дубоко, а вјерујем да многи од вас такође вјерују, да је прави час да се вратимо Светом Сави и да на ове четири ствари које сам напоменуо обратимо нарочиту пажњу, јер иначе нашем народу прети опасност, да се изгубимо и да нестанемо. Неће то дозволити Свети Сава, међутим, од нас се очекује да се ми њему вратимо и да направимо неки напор и подвиг, као што је то он урадио онда када је био његов час живота овде на земљи“ рекао је епископ Григорије.
Свети Сава уједно је и слава Црквене општине Диселдорф.

MD MONTEL