Богаташи повлаче новац из швајцарских банака

KOLUBARA Brčko

Клијенти траже да се новац премјести из банака како би га сами чували у приватним сефовима и складиштима

Швајцарски приватни банкари кажу да су им неки клијенти тражили да повуку велике количине готовине из банака како би га сами чували у приватним сефовима или складиштима, без обзира на репутацију те земље као сигурне и поуздане у финансијском сектору.

Оцјењује се да је тај потез посљедица већ пет година негативних каматних стопа.

Политика, чији је циљ био да спречи јачање швајцарског франка, налагала је банкама да плаћају накнаде Швајцарској националној банци, па су у неким случајевима банке дио тих додатних трошкова пребациле на своје најважније клијенте.

Таква политика се показала непопуларном код клијената који су навикли да зарађују од камата на својим депозитима, и сада разматрају како да избјегну плаћања тих трошкова.

Норман Виламин, главни инвестициони директор за приватно банкарство у швајцарском УБП-у, рекао је да је ограничени број клијената свој новац већ повукао.

„Банка испитује све опције с клијентима, али банке полако губе могућност избора у покушају да нађу начин да не наплаћују чување великих износа новца”, каже Виламин за Си-Ен-Ен, а преноси Танјуг.

Подсјећа се да су негативне каматне стопе, које су се појавила 2015. године у Швајцарској, отежале су банкама да остварују профит од позајмица и хипотека.

Швајцарска инвестициона банка „Кредит Свис” најавила је прошле године да ће примјенити негативну каматну стопу од 0,75 одсто за износе веће од два милиона швајцарских франака (2,1 милиона долара).

То значи да ако клијент у банци на годину дана држи три милиона швајцарских франака (3,1 милиона долара), њему ће бити наплаћено 7.500 швајцарских франака (7.750 долара).

Чак и ако клијенти желе да повуку велике износе готовине, како се наводи, морали би да осмисле план складиштења и осигурања.

Лудвиг Карл, из компаније која изнајмљује сефове у Швајцарској и Лихтенштајну, рекао је да је од 2015. године примјећено све веће интересовање за складиштење готовине.

Подаци показују и да се број новчаница у оптицају непрестано повећавао од финансијске кризе 2008, а посебно је забиљежен раст употребе новчаница од 1.000 швајцарских франака.

Си-Ен-Ен наводи да је под притиском Швајцарска народна банка у септембру саопштила да ће подићи износ који банке могу да складиште, а да не примењују негативне каматне стопе, послије чега је удружење банкара објавило да „негативне каматне стопе више не испуњавају своју економску сврху”.

Европска централна банка, која прати негативне каматне стопе у 19 земаља које користе евро од 2014. године, такође се суочила са захтевима да истражи негативне послиједице овакве политике.

Извор: Политика

MD MONTEL