Заборављена долина српских краљева и мјесто рођења Светог Саве

JP Putevi Brcko

На мјесту гдје се некада налазила прва српска држава, коју је подигао Стефан Немања, данас нема ничег. Ријетко ко данас да је уопште и чуо за Дежеву и Мишчиће, а управо у овој долини били су први двори Стефана Немање.

Управо ту су се родили и расли будући српски краљеви Стефан Првовенчани, Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин. У данашњем засеоку Мишчића недалеко од Петрове цркве и Ђурђевих ступова рођен је и наш први српски просветитељ Расто Немањић, Свети Сава.

                                                          Растко Немањић – Свети Сава

Тамо гдје је Стефан Немања први пут угледао сина Растка (Св. Саву) данас је посађен храст и поред њега лежи древни камени крст. Одмах поред дрвета стоји и један метални прохромски крст, да обиљежи ово свето мјесто.

Предање каже да се по повратку из ратног похода велики Жупан Стефан Немања узимајући први пут у наручје свог тек рођеног сина Растка изговорио: „Мишче моје мало“. Отуда ово село и носи назив Мишчић.

Сјећање на првог српског просветитеља одржавају мјештани овог краја. Традиционално се сваке године код металног крста у селу Мишчићи, гдје се по предању налазила кућа у којој је рођен Растко Немањић, кроз бесједу и богат културни програм слави први српски просветитељ.

         Остаци Немањине саборне цркве из 13. века – Фото: Никола Кочовић / RAS SRBIJA

Народ овог краја не чекајући на реакције српске државе сам покренуо изградњу цркве у центру Дежеве, недалеко од некадашње Немањине саборне цркве. У помоћ за изградњу ове цркве укључили су се многи вјерници из дијаспоре.

Туристички потенцијал Дежевске долине

Дежевска долина је још далеко од очију шире јавности, овде нема туриста, а и они који дођу обиђу Петрову цркву и оду, а да и не наврате до Савиног родног села. Умјесто да цијела Дежевска долина буде мјесто српског ходочашћа и окупљања она је данас готово па заборављено и напуштено мјесто.

А запамтите, то је земља којом су некада ходали и у свијет полазили Вукан, Стефан, Растко, Драгутин, Милутин…

Дежевска долина се налази недалеко од Новог Пазара, у близини манастира Ђурђеви Ступови и Петрове цркве.

Извор: Путевима Православља
MD MONTEL