ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

KOLUBARA Brčko

Традиционална Светосавска академија, у организацији СПКД “Просвјета” одржана је синоћ у препуној сали брчанског Дома културе.

У пригодном говору и подсећању на велика дела Светог Саве, Епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да српски народ у Брчком треба да живи у јединству и Светосавској љубави.

“То је наш идеал, идеал симфоније Немањићке и Светосавске, јер Свети Сава је у средњевековној држави установио систем симфоније у држави, односа између цркве и државе”, додао је епископ Фотије.

Традиционално је на Академији додељена и Светосавска награда коју су овога пута добили владика Фотије и градоначелник Брчког Синиша Милић за допринос духовном, просветном и културном развоју српског народа.

“Визија Светог Саве је темељ духовног напретка што је нарочито значајно у времену глобализације. Дражава и наша црква су виши систем наше вредности и све што радимо треба да буде мерено тим аршинима”, истакао је Милић.

Беседу на Академији одржао је српски глумац Петар Божовић говором Светог владике Николаја Велимировића “Покајничком молитвом” а културни програм су обогатили счланови свих секција СПКД “Просвјета”.

MD MONTEL