Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) упутиће званичну иницијативу да се Дан Светог Саве, 27. јануар, у Србији убудуће празнује нерадно.

– Ако може Сјеверна Македонија да прогласи Савиндан нерадним за припаднике српске заједнице, онда то треба да уради и Србија. Овај празник сјећања једном од најзначајнијих Срба у нашој историји, српског просветитеља и државника, првог поглавара Српске православне цркве, био је слављен вијековима, а онда неправедно и неоправдано забрањиван више од пола вијека, послије Другог свјетског рата. Доласком комуниста на власт 1945. године Свети Сава не само да се није службено славио, него је био и забрањиван, али овај празник се одржао захваљујући неугасивој свјетлости Светосавља у нашим школама. Вријеме је да га, као за владавине Кнеза Михајла, не славе само школе, него и привредници, трговци, занатлије, али и сви остали – поручио је потпредсједник ПОКС Војислав Михаиловић.

ПОКС позива све грађане да и ове године Светог Саву обиљеже одласком у цркве и на школске приредбе и тако наставе традицију посвећену једној од највећих личности које је Србија икада имала.