МИЛО ИЗАЗИВА Стотине хиљаде верника на улицама ЦГ назвао лудачким покретом!

JP Putevi Brcko

„Нико никоме од вас неће одређивати ђе ћете да пођете, у коју цркву, нико вам из партије не може оспораватио ваше вјерско право. Казали смо поновићу – свако од вас треба да иде у складу са својим навикама у своју цркву, да се помоли богу, запали свијећу, да крсти кога жели“

Демократска парија социјалиста нема амбицију да уређује односе унутар цркве, али има врло јасну намјеру да обезбиједи беспоговорну имплементацију онога што су уставна уређења – а то је одвојеност цвркве и државе и загарантована слобода вјероисповијести за сваког ко жели да упражњава своја вјеска права и слободе.

То је на сједници ОО ДПС Тиват поручио предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

„Нико никоме од вас неће одређивати ђе ћете да пођете, у коју цркву, нико вам из партије не може оспораватио ваше вјерско право. Казали смо поновићу – свако од вас треба да иде у складу са својим навикама у своју цркву, да се помоли богу, запали свијећу, да крсти кога жели…То је нешто што је саставни дио цивилизацијског и демократског поимања слободе сваког човјека од стране ДПС. Али исто тако – не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се ових дана злоупотребљава да би се срушила Црна Гора. Не дозволите да будете дио тог лудачког покрета“, казао је Ђукановић.

Истакао је да је „апсолутна неистина да се Законом о слободи вјероисповијести нешто жели отети Српској православној цркви“.

„За сваког ко познаје историју, нема дилеме, све док је трајала црногорска држава, трајала је и Црногорска православна црква, рекао је Ђукановић.

Како је саопштено из ДПС-а, предсједник Црне Горе је истакао да „од времена када је нестала Пећка патријаршија, 1766. године па до 1918. нема никаквог другог ауторитета над православном црквом у Црној Гори.

„Дакле, Православна црква у Црној Гори је самостална и има све атртибуте самосталности. С обзиром да је Црна Гора присаједињена Србији логично је било да црква буде присаједињена СПЦ. Одлука је била политичка – нестала је држава. Ако је било логично да 1918. нестане црква када је нестала држава, шта ћемо са 2006. када је обновљена држава? Обновићемо цркву, наравно“, истакао је Ђукановић.

Казао је да је Закон о слободи вјероисповијести, „темељно, дуго и квалитетно“ припреман дуже од 4 године, уз јавне расправе, те да се овим правним актом мијења закон из 1977. године, „који је застарио и реликт је давне прошлости“.

Предсједник ДПС нагласио је „да у свим темељним документима очигледно да је имовина која је дата на коришћење ЦПЦ је била државна“.

„Експлицитно тамо стоји – да црква не може отуђити ништа без одлуке надлежног државног органа. У периоду од краја осамдестих па до краја деведесетих, када нестаје Југославија, када се Црна Гора бави формирањем свог катастра, овлашћени људи у СПЦ у Црној Гори опредјељују се да уписују своје власништво над државном имовином. Када смо установили касније о чему се ради, покренули смо поступак враћања имовине ономе коме припада. Не може бити ријечи заиста ни о каквој отимачини било чијег власништва, али не пристајемо да се отима од државе. Ово је покушај да држави вратимо оно што јој припада, што је од ње незаконито отуђено.И ту се сада употребљавају лажи и манипулације, да се отима од цркве““ рекао је Ђукановић.

Истакао је и да је манипулацију да неко жели да туристички валоризује и приватизује црквене објекте.

„Коме би, са зером здравог разума, пало на памет да од манастира прави ресторан, или до цркве хотел. Дакле, то што су до сада користили православни вјерници користиће и убудуће, дакле све што је било у функцији остваривање вјерских права и слобода и даље ће бити у тој функцији“.

Ђукановић је казао и да је „манипулација коју често у јавности пласирају представници СПЦ и њима блиских опозиционих странака да се жели узети имовина од СПЦ и дати ЦПЦ, регистрованој 1993.“

„О томе заиста нема помена. О томе не говоримо у том Закону. Ми смо у свом програму казали да желимо да обновимо Православну цркву у Црној Гори, да желимо да то радимо као одговорни људи, зато што живимо у у једном тешком парадоксу за балканске услове. На Балкану је увијек било неповјерења мањинских народа према држави, наспрам тога у ЦГ смо имали изразито поштовање мањина према држави и не заборављамо да су те мањине биле увијек на правој страни историје када је нешто било важно за ЦГ, посљедњи пут на референдуму за обнову независности 2006. године. Други дио парадокса је да унутар православног бића Црне Горе имамо дубоку, историјски укоријењену подјелу. Као одговорна власт морамо мислити како да се та подјела превазиђе. Размишљајући о томе како превазићи тај проблем сматрали смо да би важну улогу у томе могла играти једна конструктивна православна црква. И зато смо казали – немамо намјеру да се понашамо тако да формирамо неку своју цркву из које ће сада Црногорци изгонити Србе, као што су Срби некад изгонили Црногорце из СПЦ, него желимо да се формира једна црква у којој ће наћи мјесто сви православни вјерници у Црној Гори. И наш позив свима је био, ако сте заиста у тој вјерској мисији, ако мислите о томе како да се заштите и афирмишу интереси једне вјероисповијести у Црној Гори, а наравно о другим вјероисповијестима воде рачуна они који су на челу тих цркава, дакле, ако сте у тој мисији, лако ћемо се договорити“, истакао је Ђукановић.

Додао је да „нама се чини да ви нијесте у тој мисији“.

Извор: србининфо

MD MONTEL