Само једна жена остварила право из Закона о жртвама ратне тортуре

JP Putevi Brcko

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да се Закон о жртвама ратне тортуре добро примјењује у Републици Српској, али да се тешко примјењује на простору дистрикта Брчко.

„Жене чланице седам Одбора Удружења у Републици Српској готово су оствариле сва права или је рјешавање њиховог статуса у поступку, али је изузетно тешко стање у осмом Одбору Удружења у дистрикту Брчко гдје је од 153 чланице, само једна жена остварила своје право“, рекла је Рајилићева Срни.

Она је рекла да се административне баријере у дистрикту Брчко ломе преко леђа жена жртава рата Републике Српске тако што им се онемогућава остваривање њихових права.

„Имамо ситуацију да инспектори нису узимали изјаву од жена или тужиоци не дају инспекторима да такве изјаве узимају. На основу ове изјаве жене жртве рата из Републике Српске на шалтеру административне службе могу да предају захтјев за остваривање статуса у дистрикту Брчко“, појаснила је Рајилићева.

Говорећи о недавној одлуци Владе Републике Српске о повећању основице за 2,2 одсто за обрачун примања за 2020. годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата, Рајилићева је рекла да Удружење жена жртава рата Републике Српске поздравља ову одлуку Владе Републике Српске.

„Свако повећање инвалиднина поздрављамо, колико год да је добро је. Надамо се да ће током ове године Влада Републике Српске наћи простора да повећање инвалиднина на крају године буде 10 одсто“, истакла је Рајилићева.

Она је додала да жене жртве рата Републике Српске примају инвалиднине у износу од 134 КМ, 174 КМ и 304 КМ.

Буџетом Републике Српске за 2020. годину за текуће дознаке за исплату цивилних личних и породичних инвалиднина планирано је 5,5 милиона КМ, а закључно са крајем 2019. године евидентирано је 1.195 корисника личне и 1.474 корисника породичне цивилне инвалиднине.

Извор: Срна

MD MONTEL