СРБИ, ИМА ЛИ НАС МИЛИОН У АМЕРИЦИ? Све што треба да знате о Попису 2020! И илегалци могу да попуне формулар, приватност законом загарантована!

JP Putevi Brcko

Oве године ће се у Сједињеним Америчким Државама извршити редовни, десетогодишњи Попис становништва (ЦЕНСУС 2020). Учешћем на Попису испуњавате грађанску дужност, али и утичете на сопствене животе. Како?

На основу пописа расподељује се савезни и локални буџет, отварају се нова одјељења у вашој локалној школи, предшколске установе, граде путеви и инфраструктура, постављају нове ватрогасне станице. На основу пописа одређује се број конгресмена из сваке државе, као и расподела мјеста у локалној управи.

Попис из српског угла

На посљедњем Попису (Ценсус 2010) избројано је нешто мало више од 176.000 Срба. Наравно, сви знамо да нас у овој земљи има много, много више, али резултати то не потврђују, што је посљедица неколико фактора, који се углавном могу свести на – неорганизованост и неразумијевање важности Пописа.

Било би пожељно да се што већи број Срба одазове на предстојећи Попис (Ценсус 2020) у САД јер би нам то омогућило да будемо утицајнији, како у локалним срединама у којима живимо, тако и у друштвеном и политичком животу Америке у цјелини. Матица Србија би такође имала користи јер би то допринило бољој дипломатској позицији у односима са Стејт Департментом у преговорима око кључних политичких питања, као што је Косово. С друге стране, то би подигло углед и значај дијаспоре у Србији и омогућило јој да коначно заузме мјесто које јој припада, у складу са великим приливом новца који сваке године из емиграције одлази ка матици.


ДА НАМ ДЈЕЦА НЕ ЗАБОРАВЕ КО СУ И ОДАКЛЕ СУ: Фолклорна група “Соко” из Чикага

Уколико се на Попису 2020 изјаснимо као Срби/Српкиње имаћемо пуно више могућности да сачувамо наш идентитет, културу, обичаје и вјеру. Ако сви учинимо оно што је у нашој моћи да се прикаже реално бројно стање српског становништа у САД имаћемо већа права у овој земљи у којој пребивамо. Наше завичајне организације и културне установе, наша Црква, биће у прилици да добију знатно више новца из државних фондова.

И зато апелујемо на све наше људе у Америци да попуне формулар и да се изјасне као Срби. Не пропустите прилику која се пружа једном у десет година!

А то није тешко, као што ћете имати прилике да видите…

Упутство за испуњавање формулара

КО ПОПУЊАВА: Од пресудне је важности да наведете сваког члана домаћинства без обзира на старосну доб и статус пребивања у Америци (дјеца, беба, бака, дека, зет, подстанар) На изјашњавање имају право Држављани, али и они који илегално бораве; законом је заштићена приватност свих који попуне формуларе пописа)

КАКО ПОПУЊАВА: У поље о раси (race) за сваког члана породице упишете “Serbian”

За првог члана домаћинства то је питање број 9, а за сваког сљедећег члана домаћинства попуњава се додатна страница и питање је под бројем 7. Попуњавање цијелог формулара траје 15-ак минута.

КАКО ВАМ СТИЖЕ: Формулар ће Вам стићи поштом (свако домаћинство ће добити пописни материјал), путем е-маил адресе или позивом на телефон.

КАДА: Попис ће се обављати у марту и априлу ове 2020. године.

Уколико Вам требају додатне информације, све о попису можете наћи овде: https://2020census.gov/en.html

Милион Срба у Америци?! Да се пребројимо…

И на крају, замолићемо Вас да ширите даље причу о Ценсусу 2020 и потреби да на њему треба да се изјаснимо и будемо оно што јесмо – Срби!

Хајде да докажемо колико нас заиста има у Америци, да докажемо да смо сложни и јаки када је то најважније.

Хајде да заједно бројимо до милион!

Извор: Serbian Times

MD MONTEL