Веће цијене не значе престанак пушења: Приходи од акциза 867 милиона КМ

JP Putevi Brcko

Приходи од акциза на дуван и дуванске прерађевине у БиХ за протеклу годину износе 867 милиона марака што је више у односу на протекле године.

Одлуком управног одбора УИО за 2020. годину предвиђено је да пропорцијална акциза износи 42% малопродајне цијене и фиксна акциза од 1.65 конвертибилних марака по паклици, док акциза за резани дуван износи 121,60КМ по килограму.

Са новом годином и нове цијене. У 2020 години поједине цијене цигарета су остале исте док су неке скупље у распону  од 10 до 30 фенинга. У зависности од врсте и произвођача. Формирање малопродајних цијена цигарета на тржишту БиХ је слободно, што значи да велики произвођачи и дистрибутери зависно од своје  пословне политике формирају малопродајне цијене у које морају бити укалкулисане важеће обавезе по основу акциза и ПДВ-а. Нове цијене не значе и престанак пушења.

Из УИО напомињу да  улажу напоре на сузбијању црног тржишта дувана и дуванских прерађевина на тржишту БиХ, а укупна тржишна вриједност одузете робе процјењује се на око милион марака. О штетности дувана на здравље говори се свакодневно, а на то чак упозоравју и сами производјачи дуванских цигарета. Уколико са друге стране погледамо финансијске разлоге за престанак пушења рачуница је јасна:

Просјечни пушач за свој животни вијек испуши трособни стан, а говоримо о само оним пушачима који испуше једну кутију.

Једно паковање цигарета кошта 5,50 конвертибилних марака, што на мјесечном нивоу износи 165 марака, а на годишњем 1.980 конвертибилних марака. Ако у породици има двоје пушача, они на годишњем нивоу на цигарете потроше 3.960 конвертибилних марака, а за тај новац можете себи приуштити луксузно љетовање,зимовање, аутомобил. Оно што је још поразније и већи губитак је да годишње због посљедица пушења у БиХ умире 8595 људи. С тогла сљедећи пут прије него запалите цигарету добро размислите.

Извор: АТВ

MD MONTEL