Народна вјеровања за фебруар: Ако фебруар почне сунчано, у марту нам се црно пише

JP Putevi Brcko

Фебруар је посебан мјесец – кратак, колебљив и неодлучан а у народу познат и под надимком “водени”. Са водом све брзо прође. И даље је хладно, па нико још не излази из кућа и у пољима нема посла. У народу постоје и многа вјеровања за овај мјесец. Посебна обиљежја носе они који су у овом мјесецу рођени…

Ко се у фебруару роди треба да зна да му је уједно то и најсрећнији мјесец у години. Тада ће му све полазити за руком и имаће много напретка. Особама рођеним у фебруару учење иде од руке, па често постају виђени људи и интелектуалци. Воле да путују и упознају нове људе. Опасност вреба управо из њихове памети, треба да се чувају тога да не постану горди. Када је здравље у питању, боловаће од ногу, очију и зуба.

Фебруар је значајан мјесец и за оне који намјеравају да се током њега вјенчају…

– Када се фебруарске птице спајају, немој се вјенчавати већ се плаши своје судбине.
Нису џаба наши стари преци тумачили вријеме на основу догађања у природи. Кад је мјесец фебруар у питању, народни календар о прогнози времена и данас је прилично тачан!

Погледајте и уверите се:

– Ако фебруарско лијепо вријеме измами муве, март ће их све подавити.
– Стари људи кажу да је боље видјети у фебруару гладна у пољу вука, него у кошуљи у пољу човјека.
– Ако се мачка сунча на фебруарском сунцу, она ће у марту опет бити склупчана уз пећ.
– Ако је о празнику Јевтимију процвјетало цвијеће, онда ће на Цвијети бити мраз!
– Ако на Светог Трифуна падне киша, шљива ће добро да роди те године.
– Ако на Сретење грије сунце и буде топло вријеме, зима ће се одужити и биће сигурно снијега у марту…

У фебруару, од Светог Трифуна и дрвећа почињу да луче сокове, а како би дрво било што квалитетније, сјекло се до Тривундана, како га не би напале црвоточине.
Фебруар обично има 28 дана, а преступне године узјогуни се и порасте за један више и стигне до броја 29. Кад види каква су времена, жеља за дужим трајањем брзо прође, па пожели да поново буде краћи. Жеља му се већ ове године испунила.

Извор: Опанак

MD MONTEL