Потребно му 140.000 КМ за трансплантацију бубрега којег ће му поклонити супруга

Kolubara

За то му је потребно 140.000 КМ, пошто Предраг и Вујадинка имају различите крвне групе, па операцију није могуће извести у Босни и Херцеговини нити у земљама региона

Предраг Шарић (35) из Брчког нада се да ће уз помоћ хуманих људи ускоро успјети сакупити новац који му је потребан како би у Француској извршио трансплантацију бубрега, који ће му донирати супруга Вујадинка, и промијенио свој живот на боље.

За то му је потребно 140.000 КМ, пошто Предраг и Вујадинка имају различите крвне групе, па операцију није могуће извести у Босни и Херцеговини нити у земљама региона.

Предраг је рођен у Јајцу, а током рата, 1994. године оболио је од дијабетеса. Његова породица годину касније избјегла је у Брчко, а 2011. почели су Предрагови проблеми са бубрезима.

“Бубрези су ми отказали након годину дана, а 2012. године у Београду супруга ми је хтјела донирати бубрег, али пошто смо различита крвна група, рекли су нам да то не раде. Нисмо одустајали и сазнали смо да се трансплантације бубрега са различитим крвним групама раде у Француској преко ‘Отворене мреже’”, казао је Предраг Шарић и додао да су одлучили да покушају прикупити новац.

Појаснио је, да су иста крвна група, могли би обавити трансплантацију у Београду, Загребу или Тузли, а Фонд здравственог осигурања сносио би трошкове.

У прикупљање потребног новца укључило се Удружење младих “Трка за живот”, а предсједник ове организације Боро Илић каже да су акцију почели 20. децембра, отворили жиро рачун, док је током јануара био активан и хуманитарни број.

“Отприлике, са хуманитарним бројем и прикупљеним средствима, имамо око 50.000 КМ. Ту су се укључили разни људи из града. Била је организована ‘Кафа за Предрага’, једна пекара је даривала хљеб, односно новац од проданог хљеба током дана, одржани су и хуманитарни турнири, представа и друга дешавања која ће се наставити како би покушали прикупити тај новац”, рекао је Илић и додао да су послали молбу Влади РС-а и надају се да ће се и ова институција укључити у хуманитарну акцију.

Предраг, који је завршио Угоститељску школу у Брчком, не ради већ десет година и једино мјесечно примање му је око 60 КМ накнаде за туђу његу и помоћ. Вујадинка је запослена.

“Осам година идем на дијализу, три пута седмично, по четири сата. Послије дијализе, све зависи, некад сам добар, некад лош – више лош него добар, али ето”, каже Предраг Шарић.

Његова супруга то што ће му донирати бубрег не види као неку велику ствар.

“Здрава сам и шта фали, да ме сада зову, одмах бих ишла на операцију. Операције се не бојим, кад сам здрава немам се чега бојати, а да имам страх, не бих то уопште ни покретала”, каже она.

Успјешна трансплантација много би промијенила њихове животе. Предраг због болести не може ни путовати, а Вујадинка се нада да ће успјети како би се првенствено Предрагу олакшао живот.

У браку су 14 година и немају дјеце, а надају се да би се то након трансплантације могло промијенити.

“По причи и доктора, мислим да би било могућности, да би успјели”, каже Предраг.

Он пази на храну, слуша савјете доктора и не конзумира слатко, слано, кисело… Нада се да ће, када прикупе новац, његови и Вујадинкини налази бити уредни за трансплантацију.

“Увијек има страха кад иде човјек на операцију, то је нормално, али надам се добрим докторима и да ће све бити добро, да ће успјети”, каже он.

Вујадинка и Предраг су оптимистични и вјерују да постоји много добрих људи који ће им олакшати испуњење њиховог циља.

“Сваки дан је све теже и теже ићи на дијализу. Одоше други органи због тога. Зато, да ми је што прије скупити новац да одем, да имам нормалан живот”, каже Предраг.

Рачун за уплате из БиХ је 5710400104301530, а из иностранства на рачун у Комерцијалној банци IBAN је BA395710438500913159, а SWIFT KOBBBA22.

Извор: Фокус

MD MONTEL