КО ЈЕ КАБАДАХИЈА ОВДАШЊЕГ ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА?

KOLUBARA Brčko

Знам, сад ће сви рећи ДАЛ ЈЕ МОГУЋЕ ДА У КОНДОМИНИЈУМУ ПОСТОЈИ САМО ЈЕДАН КАБАДАХИЈА?

Тачно, кандидата (у образовању) има пуно и морамо бити објективни ко би могао бити носилац титуле “образовни кабадахија”! Истина, има и часних и препоштених образовних радника који себе у овом тексту неће препознати!

*кабадахија (турски kabadayı):

1) историјски: заменик дахије у Турској царевини;

2) фигуративно: човек надменог понашања, насилник.

Јесте Кондоминијум на неки начин царевина, ал` званично ми цара немамо, а самим тим не можемо имати ни дахије. Дакле ово историјски, за сада, отпада.

ФИГУРАТИВНИ ОБРАЗОВНИ КАБАДАХИЈА!

Вероватно прва помисао била би да је кабадахија школски домар који наплаћује школску салу рекреативцима! Зна се да нема играња малог фудбала док се домару не исплати лова на руке. Без признанице, без фискалне касе и без сведока. Тек онда је дозвољен улазак у школску салу. Наравно цена за сат времена играња варира од термина али и од сале. Оне дворане ближе центру су скупље. Зато одбојкашки прваци и првакиње не могу да тренирају у нормалним терминима јер је сала рентирана рекреативцима. Нормално, треба и домар да живи од нечега. Мора и он да купи себи кифлу, а од домарске плате се не може живети! Ал` ипак није он кабадахија. Сала је народна и рентирање је за општенародно добро.

Није ни директор школе кабадахија. То што је директор наредио да се од ученика прикупи харач јесте помало историјски, али заправо то је за случај ако се направи каква “историјска” штета. То вам је као у оној народној: УДРИ ГА КАД КРЕНЕ ПО ВОДУ МОЖДА ЋЕ РАЗБИТИ КРЧАГ (ако не разбије Ђура ће му опростити што га је тукао)! Дакле, не може због тога директор бити кабадахија, већ је он домаћин човек. На крају крајева, 3 КМ по ученику и није неки новац. На 500 ученика једне школе тих тричавих 1500 КМ и није нека лова. То је више милостиња. За те паре не може се ништа у школи поправити. Добро, знам да све поправке плаћа Влада ал’ где сад директор школе да иде, и мољака Владу за поломљену столицу или разбијено стакло. Има Влада и својих проблема. Свакако поломљену столицу плаћа онај ученик који је столицу и поломио уз обавезно смањено владање. Дакле, та прикупљена лова од ученика служи за опште добро образовања.

Није кабадахија ни професор Гимназије који шаље СМС поруке мамама својих ученика у стилу “МОГЛИ БИ СМО МАЛО НА КАФУ ПОНЕКАД ОТИЋИ”! Добро, какве везе има то што је човек ожењен? Па и маме су удате. И не зове он њих на нешто лоше, већ на кафицу. А ни мамама неће круна са главе пасти због једне, две кафе и да због тога доведу петицу детета у питање. На крају крајева тај СМС није кривично дело, нити је било ко натеран да иде са профом на кафу. Е сад ако упали – упалило је! Дакле, нема петице ако није било и кафице. Једино ме страх да му не позли од толико попијене кафе?!? У сваком случају и ово је за општенародно добро. Тачније за опште одличан успех ученика.

Није кабадахија ни професор Техничке школе који ученицима показује на телефону фотографије голих жена. “Па и професор је живо биће па воли порниће”. Кажу ученици да се ради о веома пријатном професору који уме ученика да “загрли” рукама за ревере и да каже ученику “СРЕШЋЕМО СЕ ТИ И ЈА НА УЛИЦИ”! То није кабадахијски, већ више онако родитељски. Чак и кад каже у школи колегама да је он кум чувеног министра. То није кабадахијски, већ воли да спомене кума. Неко има кума, неко куму а неко кумицу. На крају крајева, директор је све ове топло изречене речи проверио на видео запису надзорне камере и ту је ИЗГЛЕДА све чисто. Истина, нико није видео тај снимак осим директора, ал’ ваљда се директору верује. И ово би се могло сврстати под неко општенародно добро јер је велики број актера у питању (рачунајући и оне голе жене на телефону).

Само да се зна да није кабадахија ни споменути министар – КУМ! Нарочито што је кум из ентитетске приче и не може бити овдашњи кабадахија. Ипак кум није дугме… а ни кума није дугметара.

Није кабадахија ни онај учитељ који меша латиницу и ћирилицу кад уписује час у дневник. О њему смо већ писали и он је несрећник неписмен и као такав тешко да може бити кабадахија! Није кабадахија чак ни онај који га је одрукао. То спада у “људске ресурсе” пододељење “ДА КОМШИЈИ ЦРКНЕ КРАВА”.

Потрага за кабадахијом се наставља…

MD MONTEL