KO JE KABADAHIJA OVDAŠNJEG OBRAZOVNOG SISTEMA?

KOLUBARA Brčko

Znam, sad će svi reći DAL JE MOGUĆE DA U KONDOMINIJUMU POSTOJI SAMO JEDAN KABADAHIJA?

Tačno, kandidata (u obrazovanju) ima puno i moramo biti objektivni ko bi mogao biti nosilac titule “obrazovni kabadahija”! Istina, ima i časnih i prepoštenih obrazovnih radnika koji sebe u ovom tekstu neće prepoznati!

*kabadahija(turski kabadayı):

1) istorijski: zamenik dahije u Turskoj carevini;

2) figurativno: čovek nadmenog ponašanja, nasilnik.

Jeste Kondominijum na neki način carevina, al` zvanično mi cara nemamo, a samim tim ne možemo imati ni dahije. Dakle ovo istorijski, za sada, otpada.

FIGURATIVNI OBRAZOVNI KABADAHIJA!

Verovatno prva pomisao bila bi da je kabadahija školski domar koji naplaćuje školsku salu rekreativcima! Zna se da nema igranja malog fudbala dok se domaru ne isplati lova na ruke. Bez priznanice, bez fiskalne kase i bez svedoka. Tek onda je dozvoljen ulazak u školsku salu. Naravno cena za sat vremena igranja varira od termina ali i od sale. One dvorane bliže centru su skuplje. Zato odbojkaški prvaci i prvakinje ne mogu da treniraju u normalnim terminima jer je sala rentirana rekreativcima. Normalno, treba i domar da živi od nečega. Mora i on da kupi sebi kiflu, a od domarske plate se ne može živeti! Al` ipak nije on kabadahija. Sala je narodna i rentiranje je za opštenarodno dobro.

Nije ni direktor škole kabadahija. To što je direktor naredio da se od učenika prikupi harač jeste pomalo istorijski, ali zapravo to je za slučaj ako se napravi kakva “istorijska” šteta. To vam je kao u onoj narodnoj: UDRI GA KAD KRENE PO VODU MOŽDA ĆE RAZBITI KRČAG (ako ne razbije Đura će mu oprostiti što ga je tukao)! Dakle, ne može zbog toga direktor biti kabadahija, već je on domaćin čovek. Na kraju krajeva, 3 KM po učeniku i nije neki novac. Na 500 učenika jedne škole tih tričavih 1500 KM i nije neka lova. To je više milostinja. Za te pare ne može se ništa u školi popraviti. Dobro, znam da sve popravke plaća Vlada al’ gde sad direktor škole da ide, i moljaka Vladu za polomljenu stolicu ili razbijeno staklo. Ima Vlada i svojih problema. Svakako polomljenu stolicu plaća onaj učenik koji je stolicu i polomio uz obavezno smanjeno vladanje. Dakle, ta prikupljena lova od učenika služi za opšte dobro obrazovanja.

Nije kabadahija ni profesor Gimnazije koji šalje SMS poruke mamama svojih učenika u stilu “MOGLI BI SMO MALO NA KAFU PONEKAD OTIĆI”! Dobro, kakve veze ima to što je čovek oženjen? Pa i mame su udate. I ne zove on njih na nešto loše, već na kaficu. A ni mamama neće kruna sa glave pasti zbog jedne, dve kafe i da zbog toga dovedu peticu deteta u pitanje. Na kraju krajeva taj SMS nije krivično delo, niti je bilo ko nateran da ide sa profom na kafu. E sad ako upali – upalilo je! Dakle, nema petice ako nije bilo i kafice. Jedino me strah da mu ne pozli od toliko popijene kafe?!? U svakom slučaju i ovo je za opštenarodno dobro. Tačnije za opšte odličan uspeh učenika.

Nije kabadahija ni profesor Tehničke škole koji učenicima pokazuje na telefonu fotografije golih žena. “Pa i profesor je živo biće pa voli porniće”. Kažu učenici da se radi o veoma prijatnom profesoru koji ume učenika da “zagrli” rukama za revere i da kaže učeniku “SREŠĆEMO SE TI I JA NA ULICI”! To nije kabadahijski, već više onako roditeljski. Čak i kad kaže u školi kolegama da je on kum čuvenog ministra. To nije kabadahijski, već voli da spomene kuma. Neko ima kuma, neko kumu a neko kumicu. Na kraju krajeva, direktor je sve ove toplo izrečene reči proverio na video zapisu nadzorne kamere i tu je IZGLEDA sve čisto. Istina, niko nije video taj snimak osim direktora, al’ valjda se direktoru veruje. I ovo bi se moglo svrstati pod neko opštenarodno dobro jer je veliki broj aktera u pitanju (računajući i one gole žene na telefonu).

Samo da se zna da nije kabadahija ni spomenuti ministar – KUM! Naročito što je kum iz entitetske priče i ne može biti ovdašnji kabadahija. Ipak kum nije dugme… a ni kuma nije dugmetara.

Nije kabadahija ni onaj učitelj koji meša latinicu i ćirilicu kad upisuje čas u dnevnik. O njemu smo već pisali i on je nesrećnik nepismen i kao takav teško da može biti kabadahija! Nije kabadahija čak ni onaj koji ga je odrukao. To spada u “ljudske resurse” pododeljenje “DA KOMŠIJI CRKNE KRAVA”.

Potraga za kabadahijom se nastavlja…

MD MONTEL