Породиљско боловање и Финска: Тате добијају исти број дана одсуства као маме

JP Putevi Brcko

Из финске владе наводе да новом одлуком желе да промовишу „здрав живот и једнакост полова“. Финска влада жели да тате проводе више времена са бебама, па ће и очеви имати право да на породиљском одсуству проведу исти број дана као мајке.

Плаћено одсуство за оба родитеља биће повећано на 14 месеци, што је 164 дана по особи. Иначе, родитељи из суседне Шведске имају највише дана породиљског у Европи – 240 по особи.

Министар здравља Аино-Каиса Пеконен каже да је почела „радикална реформа породичних погодности“ и да је циљ да се однос родитеља додатно ојача по рођењу детета.

Подстрек за очеве

Мајке у Финској тренутно имају 4.2 месеца одсуства, очеви 2.2 месеца, док заједно могу да поделе још шест месеци. Међутим, тек сваки четврти мушкарац користи право на породиљско одсуство. Због тога се нове мере односе пре свега на њих – оба родитеља ће са бебом моћи да проведу 6.6 месеци, док ће труднице добијати додатну месечну надокнаду. Самохрани родитељи ће моћи да користе оба додатка.

Финска премијерка Сана Марин је изјавила нешто раније да Финска мора још много да ради на једнакости полова, као и да премало очева проводи време са децом. Из владе истичу да ће промене коштати 100 милиона евра.

Истим путем иде и остатак Европе

Ан Лисе Елингсаетер, професорка Универзитета у Ослу, каже за ББЦ да су нордијске земље на челу када је реч о давању погодности очевима. Од недавно исто ради и Европска унија.

Од 2019. године, и једном и другом родитељу дато је право на најмање четири месеца плаћеног породиљског одсуства, као и два месеца која не могу међусобно да мењају. Земље чланице имају три године да почну са применом ове регулативе.

Португал, на пример, већ има родно неутрални систем – 120 дана плаћеног одсуства уз пуну плату, као и додатних 30 дана са 80 одсто плате. Елингсаетер ипак истиче да, у нордијским земљама, давање већих права очевима није било потпуно успешно.

„Норвешка је прва то урадила, још 1993. године, а убрзо и Шведска. Данска је то увела 1998. године, али нешто касније и укинула. Од тада није поново уведено“, истиче она. Очеви у Данској тренутно имају право на одсуство од две недеље по рођењу детета, а мајка и отац могу међусобно да поделе додатне 32 недеље.

Извор: ББЦ

MD MONTEL