,,Бока“ 1911: Презаслужни Србин и отац отаџбине, Никола Први, краљ нове српске краљевине Црне Горе

JP Putevi Brcko

Бокељи су краља Николу назвали презаслужним великим Србином и оцем српске отаџбине. Његово крунисање оцијенили су као велики чин за српски народ, а потом истакли како желе сваки напредак српском краљевском пару са Цетиња.

И ми с пуним весељем поздрављамо тај велики чин у историји српског народа и, приказујући слике Њихових Величанства презаслужног Великог Србина и Оца отаџбине, краља Николе, објављено је у илустрованом календару ,,Бока“ за 1911. годину, штампаном у Котору 1910. године – године проглашења српске књажевине Црне Горе за краљевину.

Годишњак ,,Бока“ објавио је како је на Велику Госпојину 1910. године, а уз звоњење звона српских храмова и пуцање из топова, књаз Никола Први Петровић Његош проглашен наследним краљем по милости Божјој, а Црна Гора краљевином.

– На Цетињу, у неђељу, на Успеније пресвете Богородице: 15. августа 1910. године уз звоњење звона са свију светих храмова и грмљавину 101. топа, Његово Краљевско Височанство, кнез Никола Први Петровић Његуш, прогласио је Црну Гору краљевином, а себе по милости Божјој, наследним краљем, писало је у бокељском календару за 1911. годину.

Извор: ин4с

MD MONTEL