Гејмери плаћени и до 3.000 евра месечно – међу славнима и Никола из Брчког

JP Putevi Brcko

Месечне плате најбољих гејмера у региону, учесника „Esports Balkan Lige“, крећу се између 1.000 и 3.000 евра месечно.

То су играчи чије екипе наступају у регионалним такмичењима, а тачна цифра зависи од конкретног тима за који играју, квалитета играча, али и бројности публике која га прати на друштвеним мрежама/стримовима.

Како за Блиц Бизнис кажу из Фортуна е-Спортса, у региону су доста битни и наградни фондови такмичења.

Тако, на примјер, екипа која освоји „Esports Balkan Lige“ (ЕБЛ) добија 10.000 евра и квалификује се у групну фазу European Mastersa, где је наградни фонд 150.000 евра, а победник добија 40.000.

– Када је екипа „ASUS ROG ELITE“ освојила ЕБЛ и добро се показала на ЕУ Мастерсу, они су кући однијели 10.000 евра од ЕБЛ и још 13.500 евра од ЕУ Мастерса. Иначе, најплаћеније играче, и генерално најбоље услове у Србији, имају екипе ШАИМ СЕ (Бака Прасе), Црвена Звезда Еспортс (ФК Црвена Звезда) и Energypot Wizards– објашњава Александар Анокић из Фортуна е-Спортса.

Он истиче да су цифре на међународном нивоу знатно веће, па се тако, према јавно доступним подацима, просечна годишња плата у League of Legends European Championship лиги креће око 250.000 долара годишње.

– Претпостављам да се и CS:GO играчи крећу око тих цифара. Једини ко са ове листе може да заради неколико пута вишу цифру, је Никола “НиКо” Ковач јер је он један од најпознатијих и најбољих CS:GO играча на свету. На пример, НиКов трансфер је још 2017. био чак пола милиона евра – подсјећа Анокић.

Наш саговорник каже да су професионални гејмери најчешће играчи у играма League of Legends European Championship: Global Offensive.

– Једини извор зараде играча је плата коју му прописује екипа. Ту се наравно гледа миллион критеријума, колико је играч такмичарски важан, колико је познат, колико његово присуство може да се уновчи код спонзора итд. Практично исто као и у традиционалним спортовима. Све ово је везано само за професионалне играче, значи апсолутно најбоље од најбољих, такорећи ‘новаке ђоковиће’ видео игара – објашњава наш саговорник.

Стефан Ђукић је у е-спортсу већ 11 година, а професионално посљедњих пет. Његова игра је Hearthstone, једна од популарнијих аркадних “е-спортс” карташких игара која окупља милионе играча широм света, и која се игра индивидуално. Стефан је у самом врху, био је чак и трећи у Европи.

– У овој игри се мање зарађује, па је моја зарада била стотинак евра плус бонуси и награде од такмичења. Од спонзора сам углавном добијао опрему за играње и слично. Ипак, у овим другим тимским играма најбољи гејмери у Србији, звезде својих екипа, могу да зараде око 1.500 евра месечно – каже Стефан у разговору за Блиц Бизнис.

И он истиче да су цифре на свјетском нивоу много веће, па тако наводи пример када је играо на једном приватном турниру код најбољег играча Hearthstone-а, где је наградни фонд био 5.000 евра.

– То је за наше просторе невероватна цифра. Ја сам имао прилику да радим и као коментатор, да коментаришем игре у неким околним земљама, и ту може да се заради нека солидна сума, али су то једнократни ангажмани – одрадиш посао, добијеш новац и идеш даље”, објашњава Стефан Ђукић.

Према подацима Фортуна е-Спортса, међу најјачим, односно најуспешнијим гејмерима у Србији, који играју међународне турнире или су део највећих светских екипа су:

– Аљоша “Милица” Кованџић – ЛоЛ играч за екипу Виталитy у Леагуе оф Легендс Еуропеан Цхампионсхип (ЛЕЦ) лиги

– Немања “неџа” Исаковић – ЦС:ГО играч за екипу Г2 Еспортс

– Јанко “YНк” Пауновић – тренер америчке ЦС:ГО екипе ФаЗе

– Никола “НиКо” Ковач – ЦС:ГО играч за америчку екипу ФаЗе (из Републике Српске)

– Немања “хуНтер-” Ковач – ЦС:ГО играч за екипу Г2 Еспортс,

– Александар “кассад” Трифуновић – тренер америчке ЦС:ГО екипе 100 Тхиевес.

Извор: блиц

MD MONTEL