Нови „Microsoft“ телефон појавио се први пут у јавности

JP Putevi Brcko

Процурели видео показује „Microsoft Surface Duo“ уређај-телефон заснован на Андроид платформи са два екрана.

Након пропасти Windows Phone и Windows 10 Mobile екосистема Microsoft је представио нови телефон – Surface Duo, који се помоћу два екрана трансформише у један већи екран-таблет и може да се ротира за свих 360 степени.

Нови концепт Surface Duo уређаја је већ испитиван у другим компанијама, а чини нам се да Microsoft иде у правом смеру – Андроид уређај са icrosoft Launcher-ом и свим Microsoft, Office и другим апликацијама те компаније већ инсталираним на овом уређају.

Два екрана од 5,6 инча спајају се у један са прилично малим размаком између њих. Док је један екран примаран други може да се користи, разумно, као помоћни, па се на њему приказују тастатура, контроле за игре или додатне опције апликације покренуте на главном екрану.

Microsoft Surface Duo привукао је доста пажње кад је најављен током 2019. године, а ових дана је опажен у поџемној железници Ванкувера и приказан у првом видеу “у акцији“. Телефон тј. таблет тј. уређај је прилично велик и потребно је увек користити обе руке за руковање Surface Duo, али за различите опције омогућава коришћење или макар држање и једном руком.

У видеу се јасно открива да су анимације још увек незавршене, али се види и добар распоред апликација тј. мултитаскинг апликације поред апликације, играње игара и враћање у Outlook за Андроид. Такође, у видеу је први пут приказано развлачење тј. ширење апликација преко оба екрана истовремено, уз прилагодљив интерфејс апликација. Ово Microsoft зове extended canvas.

Истовремено је могуће покренути више апликација, пребацивати их са екрана на екран и користити један екран, као на таблет уређају, кад се Surface Duo преклопи екраном преко екрана тј. леђима о леђа. Добра ствар је што лако може да се носи и да буде нон-стоп заштићен кад је затворен као лаптоп и тад заузима мање места, а практично је користити га и за читање сајтова или електронских књига.

Овај уређај је вероватно програмерска јединица, намењена за развој апликација и није спреман за јавно експонирање, па све што смо видели у коначној верзији може и да не буде имплементирано.

Извор: мондо

MD MONTEL