Укуцајте ове кодове на свом телефону и провјерите да ли вас прате

JP Putevi Brcko

Приватност и заштита података би требало да су свима нама на првом месту кад се ради не само о онлајн идентитету и боравку на интернету, него и на повезаним уређајима, посебно мобилним телефонима. Нажалост, то није случај и злонамјерни људи то искоришћавају. Заправо, не морају да буду злонамјерници у правом смислу те ријечи – може то бити партнер, који жели да вас контролише, неко вама близак, ко жели да открије неке појединости о вашем кретању и подацима, рецимо…

Наравно, постоје и они, који ће вас искористити за финансијске малверзације, које су све чешће, иако живимо у 21. вијеку и требало би да смо научили да се заштитимо. Али нисмо сви то научили, ето нас опет на “општем мјесту“ данашњег интернета.

Разлози зашто неки од нас ништа нису научили су различити, а најбројнији је онај – ма, неће то мене или шта има да им узме! И не само да хоће вас, него има шта и да вам узме! Податак са телефона, податак са друштвених мрежа, слика са Инстаграма, видео са Фацебоок-а, покоја порука из неке од апликација, која вас шпијунира и ваш дигитални идентитет је спреман за продају на црном тј. мрачном интернету.

И немојте да мислите да су ово празне приче, јер једном, ако вам се деси крађа идентититета осјетићете сву горчини тога како и колико неко злонамјеран може да вам направи пакао од живота, а да вас никад није срео или да чак и не зна ко сте ви!

Дигиталним лоповима није битно да ли је корисник из Пакистана, САД, Румуније, БиХ, Велике Британије или Конга – сајбер криминалац се посматра кроз податке и важни су само подаци, које ће искористити за своје даље зле намјере за ширење адњаре-а, малњаре-а, вируса и других алатки за “пецање“ неопрезних корисника, изнуду путем рансомњаре-а или директну крађу новца.

Зато, укуцајте ове кодове у свој телефон и провјерите да ли вас прате, па нека то буде први корак на путу стицања ваше дигиталне сигурности!

*#21#

Помоћу овог кода у могућности сте да откријете да ли су ваши позиви, подаци, поруке и други садржаји тј. сервиси, које ваш оператор обезбјеђује прослијеђени на неку другу адресу тј. број. На телефону ће се након 10-ак секунди исписати сви активни сервиси и информације о прослијеђивању.

Прослијеђивање је могуће извршити на сваком телефону у неком од менија, а да корисник тога и није свјестан (ту се враћамо на додатну опцију закључавања телефона с почетка текста) и у овом менију ћете виђети на који број или адресу се који од сервиса прослијеђује.

На свим ставкама би требало да стоји – Без прослијеђивања или Нема прослијеђивања.

Ову опцију најчешће користе партнери за провјеру или родитељи да би контролисали ђецу, али на овај начин је могуће открити податке о кретању, боравишту, па чак и финансијском стању шпијунираног корисника.

*#62#

Овај код се тиче преусмјеравања позива кад сте недоступни и требало би или да буде неактивиран или да се појављује број у међународном формату за БиХ.

Да бисте прекинули свако преусмјеравање позива идите у Позиви / Подешавање позива / Додатне услуге / Преусмјеравање позива / Гласовни позиви и ту искључите сва преусмјеравања. Исту ствар урадите и за Видео позиве.

##002#

Овај код аутоматски поништава сва преусмјеравања свих позива и добро га је укуцати с времена на вријеме, да бисте провјерили је ли све како треба, а посебно, ако путујете иностранство, како би се искључила свака могућност наплате позива и злоупотреба.

*#06#

ИМЕИ код вам је вјероватно познат, али да ли знате кад вам је тачно потребан и колико вам може бити од помоћи? Овај број је идентитет вашег телефона, помоћу којег се распознаје у свијету мобилних телефона и он вам је неопходан, ако вам неко украде телефон, изгубите га и желите да лоцирате телефон самостално или помоћу државних институција.

Овај број налази се и на кутији телефона, али да ли сте је сачували? Вјероватно не, зато направите сцреенсхот свог ИМЕИ броја и одложите га на неко сигурном мјесту, у Цлоуд сервис, у који имате повјерења и потражите га кад вам затреба.

ИМЕИ број уређаја остаје исти чак и када се убаци нова СИМ картица и чак и тада га је могуће лоцирати и пронаћи с великом тачношћу. Овај број, такође открива и који тачно телефон користите и које су његове спецификације. Уколико имате Дуал СИМ телефон приказаће вам се два ИМЕИ броја, а уз њих се приказује и тзв. СН ознака, која допуњује информације о вашем телефону, произвођачи и другим стварима.

Извор: инфобијељина

MD MONTEL