БИРОКРАТСКО-КОРУПЦИОНИ КАБАДАХИЈА – други део

JP Putevi Brcko

Не прича народ без везе! Не каже се џаба „где има дима, има и ватре“. Тако је и код задње чаршијске приче. Наравно, ради се о локалном Кабадахији!

Причало се, чак и пре расписивања конкурса, да је место правног саветника у Одељењу за образовање намештено за супругу једног од локлних Кабадахијски шефова у овом Одељењу. И тако се и десило. Кад си Кабадахија теби је све дозвољено!

Доказано је већ годинама у назад да Кабадахија може све! Може прво супругу да запосли у Основну школу. Школа припада његовом Одељењу и једноставно – може му се! Затим може да је пребаци у Владу а на њено место у школи да запосли њеног брата. Може му се! Може након тога да измисли ново радно место јер супруга не трпи ауторитет већ жели да ради самостално у својој канцеларији. Што да не кад му се и то може! Битно је да прође процедура конкурса по „закону“!!!

*КОНКУРС – шанса младим људима без запослења да коначно и они добити своје радно место.

*УСЛОВИ КОНКУРСА – мораш имати свог рођеног Кабадахију у власти!

Боли уво Кабадахију што је убио сваку вољу младима за животом. Њему туђи животи никада нису ни били ни на крај памети. Једино битно је да смести некога свог у обећану канцеларију. У овом случају своју супругу. Можда ће јој доделити и секретарицу. Ко зна?! Не би ме изненадило да то буде баш њен брат! А на његово место у ОШ ће вероватно доћи братова супруга, девојка или… дечко. Све зависи какви су батини афинитети у питању! (Ово са дечковим дечком је у последње време ИН. Говорило се чак и да је Кабадахија педер ал` он се ожени – зато он није ИН. Он  је само Кабадахија).

А сви се из власти бусају у прса како треба младе задржати на овом простору. Наводно, авај, „тамо далеко“ је „хладно“ и неће их Сунце нигде грејати као што их греје овде. Знате оно – СУНЦЕ ТУЂЕГ НЕБА…

За чије бабе здравља треба да остану овде, питам ја вас? Да гледају демократско право сваког шефа – Кабадахије, како на демократски начин испуњава фамилијарне жеље!?!

Знам, Кабадахија ће рећи – имати супругу и њену фамилију на грбачи није ни мало згодно. Тачно. Боље би му било да је педер. Ал` сад је готово. А и јебеш шефа у Влади који није запослио бар пола своје и пола женине фамилије. То и није шеф, већ шупак!

Искрено, ни ову данашњу омладину не разумем. Шта очекујете кад немате никога свог у Влади? Што нисте себи изабрали бољу фамилију? Ако већ нисте могли да изаберете да се родите у Лондону, Москви, Паризу, већ сте рођени у Кондоминијуму, и то у некој обичној породици, онда брате мили купите себи неког ујку, стикана, кума, даиџу, амиџу… Бар се данас може купити све. Продај мајку, сестру, рођаку, бабу… Удоми је за неког шефа и онда те боли уво. И теби има да сване! Снађи се буразеру!

Добро, ако немаш сестру, жену, мајку на продају, што једноставно не купиш Кабадахију. Па и то је данас легално. Што би рекли – и то је демократски дозвољено! Одеш код Кабадахије, добар дан, добар дан. Колко кошта радно место? Кабадахија напише цифру на папир (наводно их прислушкују), ти пљунеш лову у бели коверат и ствар решена. Кабадахија ће свакако за пар дана да измисли друго радно место за своју супругу. И мирна Босна! Једно место мање – више нико неће ни да примети. Ма гутала је Влада и веће ствари, а да неће прогутати још једно радно место у својим канцеларијама. Кад је фамилија у питању Влада гута све фамилијарне стврари к`о Оскар! Свакако их не плаћају из свог џепа!

Тачно сте ви млади без идеја. Бирократија данас гута све. Нарочито добру цифру… Добро то се у Кондоминијуму зове МИТОЛОГИЈА! Ал` све је легално. Још нико није одговарао за митологију. Нравно, под условом да се ради о митологији већој од 2000 еврића. Једино су надрљали они који су државу оштетили за сићу – 100, 200 евра. Ал кад пљунеш ловину онда си миран.

Е сад, ако не желиш да митологишеш а хоћеш посао на лепе очи… НЕ МОЖЕ БАТО МОЈ! У том случају боље је да пакујеш кофере и још јуче да одеш одавде. Што пре, јер ово је средина БИРОКРАТСКИХ КАБАДАХИЈА!

П.С. Конкурс за избор локалног Кабадахије и даље траје.

Прича се наставља…

MD MONTEL