BIROKRATSKO-KORUPCIONI KABADAHIJA – drugi deo

KOLUBARA Brčko

Ne priča narod bez veze! Ne kaže se džaba “gde ima dima, ima i vatre”. Tako je i kod zadnje čaršijske priče. Naravno, radi se o lokalnom Kabadahiji!

Pričalo se, čak i pre raspisivanja konkursa, da je mesto pravnog savetnika u Odeljenju za obrazovanje namešteno za suprugu jednog od loklnih Kabadahijski šefova u ovom Odeljenju. I tako se i desilo. Kad si Kabadahija tebi je sve dozvoljeno!

Dokazano je već godinama u nazad da Kabadahija može sve! Može prvo suprugu da zaposli u Osnovnu školu. Škola pripada njegovom Odeljenju i jednostavno – može mu se! Zatim može da je prebaci u Vladu a na njeno mesto u školi da zaposli njenog brata. Može mu se! Može nakon toga da izmisli novo radno mesto jer supruga ne trpi autoritet već želi da radi samostalno u svojoj kancelariji. Što da ne kad mu se i to može! Bitno je da prođe procedura konkursa po “zakonu”!!!

*KONKURS – šansa mladim ljudima bez zaposlenja da konačno i oni dobiti svoje radno mesto.

*USLOVI KONKURSA – moraš imati svog rođenog Kabadahiju u vlasti!

Boli uvo Kabadahiju što je ubio svaku volju mladima za životom. Njemu tuđi životi nikada nisu ni bili ni na kraj pameti. Jedino bitno je da smesti nekoga svog u obećanu kancelariju. U ovom slučaju svoju suprugu. Možda će joj dodeliti i sekretaricu. Ko zna?! Ne bi me iznenadilo da to bude baš njen brat! A na njegovo mesto u OŠ će verovatno doći bratova supruga, devojka ili… dečko. Sve zavisi kakvi su batini afiniteti u pitanju! (Ovo sa dečkovim dečkom je u poslednje vreme IN. Govorilo se čak i da je Kabadahija peder al` on se oženi – zato on nije IN. On  je samo Kabadahija).

A svi se iz vlasti busaju u prsa kako treba mlade zadržati na ovom prostoru. Navodno, avaj, “tamo daleko” je “hladno” i neće ih Sunce nigde grejati kao što ih greje ovde. Znate ono – SUNCE TUĐEG NEBA…

Za čije babe zdravlja treba da ostanu ovde, pitam ja vas? Da gledaju demokratsko pravo svakog šefa – Kabadahije, kako na demokratski način ispunjava familijarne želje!?!

Znam, Kabadahija će reći – imati suprugu i njenu familiju na grbači nije ni malo zgodno. Tačno. Bolje bi mu bilo da je peder. Al` sad je gotovo. A i jebeš šefa u Vladi koji nije zaposlio bar pola svoje i pola ženine familije. To i nije šef, već šupak!

Iskreno, ni ovu današnju omladinu ne razumem. Šta očekujete kad nemate nikoga svog u Vladi? Što niste sebi izabrali bolju familiju? Ako već niste mogli da izaberete da se rodite u Londonu, Moskvi, Parizu, već ste rođeni u Kondominijumu, i to u nekoj običnoj porodici, onda brate mili kupite sebi nekog ujku, stikana, kuma, daidžu, amidžu… Bar se danas može kupiti sve. Prodaj majku, sestru, rođaku, babu… Udomi je za nekog šefa i onda te boli uvo. I tebi ima da svane! Snađi se burazeru!

Dobro, ako nemaš sestru, ženu, majku na prodaju, što jednostavno ne kupiš Kabadahiju. Pa i to je danas legalno. Što bi rekli – i to je demokratski dozvoljeno! Odeš kod Kabadahije, dobar dan, dobar dan. Kolko košta radno mesto? Kabadahija napiše cifru na papir (navodno ih prisluškuju), ti pljuneš lovu u beli koverat i stvar rešena. Kabadahija će svakako za par dana da izmisli drugo radno mesto za svoju suprugu. I mirna Bosna! Jedno mesto manje – više niko neće ni da primeti. Ma gutala je Vlada i veće stvari, a da neće progutati još jedno radno mesto u svojim kancelarijama. Kad je familija u pitanju Vlada guta sve familijarne stvrari k`o Oskar! Svakako ih ne plaćaju iz svog džepa!

Tačno ste vi mladi bez ideja. Birokratija danas guta sve. Naročito dobru cifru… Dobro to se u Kondominijumu zove MITOLOGIJA! Al` sve je legalno. Još niko nije odgovarao za mitologiju. Nravno, pod uslovom da se radi o mitologiji većoj od 2000 evrića. Jedino su nadrljali oni koji su državu oštetili za siću – 100, 200 evra. Al kad pljuneš lovinu onda si miran.

E sad, ako ne želiš da mitologišeš a hoćeš posao na lepe oči… NE MOŽE BATO MOJ! U tom slučaju bolje je da pakuješ kofere i još juče da odeš odavde. Što pre, jer ovo je sredina BIROKRATSKIH KABADAHIJA!

P.S. Konkurs za izbor lokalnog Kabadahije i dalje traje.

Priča se nastavlja…

MD MONTEL