Теорије о коронавирусу

Kolubara

Архетипски страх од смртоносне заразе шири се и због недостатка информација и недовољног поверења у изворе, па су објашњења могућих узрока епидемије у Кини на Интернет форумима врло различита.

Могућност смртоносне заразе покреће најдубље страхове у људском бићу. Иако средњовековне епидемије куге још увек резонирају у нашем колективном несвесном, брзо смо заборавили светску епидемију (пандемију) грипа названог Шпанска грозница којa је непосредно након Првог светског рата узроковала смрт око 90 милиона људи – много већи губитак живота него у Првом и Другом светском рату заједно.

Недавне епидемиолошке претње, попут „птичијег” и „свињског” грипа, након почетне панике, а након што су заустављене, оставиле су утисак да се радило о маркетиншком потезу фармацеутских компанија и лобија с циљем продаје вакцина.

Кривац чудан јеловник

Појава новог типа коронавируса у Кини, а затим и у другим земљама, поново буди архетипски страх од смртоносне заразе. С обзиром на недостатак информација и недостатак поверења у изворе, на Интернет форумима се појавило неколико теорија које објашњавају настанак најновије епидемије.

Према првој теорији, вирус је прескочио баријеру између врста и постао је опасан за људе зато што Кинези једу оно што се не једе: змије, шишмише, пацове итд. Посебно им замерамо што једу и оне које сматрамо члановима наших породица: куце и маце. Зато неки појаву смртоносног вируса виде као неку врсту колективне казне. Није довољно познато како се на њихове прехрамбене навике одразила трогодишња „Велика кинеска глад” која је почела 1959. када је од глади умрло више десетина милиона Кинеза, а за коју је, на крају, Мао оптужио врапце.

Према другој теорији коронавирус је настао у тајним војним лабораторијама где је претворен у забрањено биолошко оружје, одакле је, случајно или намерно, нашао свој пут до спољашњег света.

Они који заступају ову теорију полазе од саме природе коронавируса која га чини „идеалним” за биолошко ратовање: високи ниво смртности; преноси се капљичним путем; инфицирана особа је заразна за друге док још и сама није развила симптоме болести, дакле у периоду инкубације који је релативно дуг и траје од два до 14 дана.

Њихов други аргумент је грађа саме РНК вируса у којој проналазе „мистериозни средњи сегмент” који никада раније није виђен у овом типу вируса тако да претпостављају да је резултат „генског едитовања”. Овај сегмент је одговоран за стварање протеина који вирусу помаже да савлада отпор ћелије домаћина.

Њихов трећи аргумент је сумњива близина Института за вирологију Вухан који је само 20 км удаљен од рибље пијаце Хуанан која се наводи као полазна тачка ширења вируса.

У једној варијанти ове теорије, вирус је „украден” са Запада. Познато је да већ неколико година ФБИ проверава везе научника кинеског порекла с њиховом домовином, сумњајући да америчку технологију преносе у Кину. Неки с тим повезују скандал из јула прошле године када је из једине канадске лабораторије тог типа, Националне микробиолошке лабораторије из Винипега, протерана једна Кинескиња, заједно са супругом и групом њених кинеских студената.

Трећа теорија настанак епидемије схвата као потез у економском рату. Велика епидемија би поред губитка радне снаге нанела велику штету кинеској економији, како због престанка производње и трговине, тако и због трошкова санирања епидемије. Колико су велике негативне последице по економију указује што је 3. фебруара кинеска централна банка убацила 174 милијарде долара у банке да би амортизовала последице епидемије.

И Бил Гејтс сумњив

Према четвртој теорији коронавирус је унет у Кину, једну од најмногољуднијих земаља на свету како би се смањила пренасељеност планете. Густо насељени предели су изабрани управо због тога што се тамо најучинковитије шире инфекције, тако да је загарантован велики број заражених. Реч је о познатој причи насталој седамдесетих година прошлог века према којој је планета почела да трпи велики притисак због пренасељености, тако да су „владари из сенке” и елите развиле програме како би глобалну популацију свеле на „златну милијарду”. Име које се на форумима највише спомиње у вези с тим је Бил Гејтс.

У данашње време када влада опште неповерење у све и свакога, па и у Светску здравствену организацију, можемо очекивати још оваквих теорија које је немогуће ни потврдити ни одбацити.

Извор: Политика

MD MONTEL