Додик: Довиђења БиХ, добродошао РС-егзит

JP Putevi Brcko

Бањалука  „Goodbye BiH, welcome RS-exit” („Довиђења БиХ, добро дошао РСизлаз”), , изјавио је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на почетку обраћања на посебној седници Народне Скупштине Републике Српске.

Он је нагласио да је парламент РС кључно место свих одлука и да само она може да говори у име народа. „Ми не смемо оклевати да донесемо одлуке важне за нашу будућност. Овај пут смо озбиљни и нећемо прихватити неко друго кретање”, рекао је Додик, јавља Танјуг.

Он је истакао да Република Српска и српски народ немају шансу у БиХ, јер се посматрају као категорија коју Сарајево и Бошњаци не прихватају и коју мрзе и желе да униште, те да су бошњачки политичари уверени да је дошао тренутак за коначни обрачун са српским народом, преноси РТРС.

Додао је да је њихово уверење да ће странци спасити БиХ – наивно, те да Српска нема ниједну другу солуцију него да се води својим интересима. Додик је рекао и да је данашња посебна седница сазвана јер је српски народ преварен.

„Покушавају нас направити мање вредним, рачунајући да само они знају шта је за нас добро. Све о Уставном суду је већ речено. Овај пут је тај суд отишао даље и себи дао за право да доноси одлуке и пребацује имовину на БиХ, а то јој не припада”, навео је Додик.

Како је оценио, многи са Запада мисле да Српска није способна и спремна да брине сама о себи. Додик је захвалио лидерима свих политичких партија на преданом раду и спремности да превазиђу нетрпељивпости у одбрани интереса Српске.

„За 60 дана се видимо, верујем да ћемо бити у ономе што сам на почетку рекао”, рекао је Додик.

Вишковић: Грађани РС могу мирно да спавају

Бањалука – Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да неће бити књижења пољопривредног земљишта Српске на БиХ и да грађани РС могу мирно да спавају.

„Нећемо то дозволити. Штитимо што нам припада, а то је 49 одсто БиХ, што стоји и у Дејтонском споразуму”, рекао је Вишковић на посебној седници Народне Скупштине РС, а поводом спорне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске. Он је ову одлуку Уставног суда БиХ назвао контрадикторном и срамотном за правну струку.

„Да сам судија Уставног суда и правник било би ме срамота да донесем овакву одлуку. Уставни суд у свакој нормалној земљи треба да штити уставни поредак, владавину права и слично, а не да крши устав земље”, истакао је Вишковић.

Он је поновио да нема европског пута БиХ све док постоје стране судије у Уставном суду и ОХР и навео да је и Комисија за концесије БиХ основана пре неколико година, а није имала имовину, пренеле су „Независне”, позивајући се на Срну.

Подсетио је да је Закон о пољопривредном земљишту Републике Српске усвојен прошле године да најбоља обрадива земља не би стајала у корову. „Циљ је био да то буде имовина Српске, да ми то можемо да дајемо под концесије и да сви од тога имамо користи, како људи који је обрађују, тако и Српска”, навео је Вишковић.

Уставни суд БиХ је раније донео одлуку којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним и којом се ово земљиште Српске проглашава државном имовином, преноси Танјуг.

Џаферовић: Ово је пут ка дестабилизацији

Сарајево Ово што раде политички представници Републике Српске пут је ка дестабилизацији, угрожавању Дејтонског мировног споразума и мира, изјавио је данас новинарима у Сарајеву члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић.

Према његовим речима, инсистирање да се уклоне стране судије из Уставног суда БиХ значи инсистирање на поремећају дејтонске равнотеже што доводи БиХ у ситуацију да не може функционисати, па је нагласио да се то неће никада прихватити.

Коментаришући закључке који су предложени на усвајање Народној скупштини Републике Српске о Уставном суду БиХ, Џаферовић је нагласио да РС и њени званичници имају велики интерес да се остане при строгом придржавању одредби Дејтонског мировног споразума и да не направе ни један потез којим би се он угрозио, преноси сарајевски портал Кликс.

„Република Српска настала је Дејтонским мировним споразумом без обзира на почињени геноцид, масовне злочине, етничко чишћење на подручју тог босанскохерцеговачког ентитета и то како би се успоставио мир и дала шанса држави да се реинтегрише у миру. Као тешки дејтонски компромис настао је ентитет Република Српска”, сматра Џаферовић.

Међутим, како каже, политички представници тог ентитета иду у потпуно обрнутом смеру, због чега их позива да то не раде и да строго поштују Дејтонски мировни споразум и обавезе које из њега произилазе.

Према његовим речима, инсистирање да се уклоне стране судије из Уставног суда БиХ значи инсистирање на поремећају дејтонске равнотеже што доводи БиХ у ситуацију да не може функционирати те је Џаферовић најавио да се то неће никада прихватити.

„Ради се о озбиљној ситуацији и ми је као такву видимо. Не видимо је као само обичну политизацију, мада и тога има, али у питању су озбиљне ствари јер се њима пријети територијалном интегритету, суверенитету БиХ, те ћемо предузети све што треба како бисмо заштитили суверенитет и територијални интегритет БиХ”, рекао је Џаферовић, преноси Танјуг.

Еуфор „помно прати” ситуацију у БиХ

Сарајево Еуфор помно прати ситуацију у БиХ и наставиће да у складу са својим мандатом прати како се одвија, саопштио је Еуфор поводом најновијих дешавања на политичкој сцени БиХ, говора највиших званичника о могућности отцепљења ентитета Република Српска и ситуације у региону.

„Мандат Еуфора, у складу са Општим оквирним споразумом за мир, подразумева подршку сигурном и стабилном окружењу у БиХ. До сада ова политичка дешавања нису утицала на сигурно и стабилно окружење”, казали су из Еуфора за Н1.

Подсећају да је Резолуцијом 2496 (2019) Савета безбедности УН од 5. новембра 2019. продужен извршни мандат ЕУФОР-а на још 12 месеци. Резолуцијом се такође потврђује да свака измена Устава мора бити урађена у складу са поступком за промену Устава датим у тексту Устава.

„Еуфорима искључиву одговорност да пружа подршку властима у БиХ при одржавању сигурног и стабилног окружења”, истакли су из Еуфор, преноси Танјуг.

Извор: Политика

MD MONTEL