Град у ком се српски језик говори најправилније: Сваки лингвиста потврдиће вам да је то ОВАЈ српски град

JP Putevi Brcko

Једна од карактеристика нашег народа је та да смо подложни подјелама у односу на то каква нам је традиција у неком крају, какви су специјалитети, устаљени обичаји, вјеровања, друштвене навике… Отуда и надимци попут Чарапана, Ере и Лале… а о предрасудама да и не говоримо.
На тој листи подјела нашао се још један врло битан аспект – језик!

Да ли сте се икад запитали постоји ли неко мјесто у Србији гдје се говори најчистијим српским језиком, са свим правилностима у говору које морају бити испуњене?
Постоји један град у Србији чији становници могу бити поносни када је матерњи језик у питању, јер им је таленат правилног говора готово урођен!
Лингвисти кажу да је ваљевски говор у Србији најправлинији. Језик ваљевског краја одликују језичко богатство, логичност и јасност.
Знају за свих 7 падежа и непогрешиви су при њиховом одређивању у изговору, чак и они људи којима образовање и знање о српској граматици и дијалектологији није најсвјетлија тачка.

Правилно акцентују ријечи и нису лијењи да то чине, то им је просто урођено. Они ће вам такође рећи да их ословљавате са Ваљевац и Ваљевка, или Ваљевци, А НЕ Ваљевчанин и Ваљевчанка. Забуну стварају градови попут Краљева и Ужица, па по аналогији Краљевчана и Ужичана многи за становнике Ваљева кажу Ваљевчани.

За Ваљевце остали становници Србије љубоморно тврде да они приликом изговора често отежу. Међутим, Ваљевци воле да кажу да они то “певају“.
Одмах иза Ваљеваца, ту су и становници још једног српског краја који се одликују правилним говором:

Поред Ваљева и ваљевског краја, још се и лознички крај сматра за најправилнији када је изговор матерњег језика у питању.

Извор: Опанак

MD MONTEL