Када телу недостаје витамин А?

Kolubara

Људско тело има потребу за скоро свим витаминима да би могло успешно да обавља своју функцију. Када су у питању вид, репродуктивни органи или кожа ту је улога витамина А пресудна.

Овај витамин је присутан у великом броју намирница, али ризик од његовог недостатка и даље постоји, углавном код трудница, мајки, беба и деце у раној фази раста и развоја.

Постоје физички показатељи који могу да укажу на недостатак витамина А у организму.

Сува кожа

Витамин А је један од главних елемената који је телу потребан да би регенерисало кожу и одржало је хидрираном. Веома чест симптом недостатка витамина А је појава екцема која настаје када кожа постане толико сува да поприми црвенкасту боју, као услед неке повреде. Уз екцем често се јавља и неподношљив свраб.

Ноћно слепило

Овај знак је један од најчешћих, познат и као никталопија. У питању је проблем са очима који отежава гледање у мраку. У слабо осветљеном окружењу оштрина вида је ослабљена и постаје немогуће обрађивати тамније слике.

Акне

Као што је већ поменуто, витамин А један је од главних регенератора коже. У недостатку овог витамина, лице може постати масно, што доводи до стварања бубуљица. Ово је разлог због ког се витамин А користи за лечење проблема повезаног са акнама.
Проблеми са зачећем

Ако имате проблема са зачећем, недостатак витамина А могао би бити један од узрока. Репродуктивни системи мушкараца и жена најбоље функционишу ако се узима витамин А.

Конзумирање хране богате витамином А може позитивно даутиче на плодност. Труднице би требале да укључе витамин А у редовну исхрану јер се побачај често доводи у везу санедостатком овог витамина.

Тешко зарастање рана

Тело обично зацељује ране у кратком периоду захваљујући производњи колагена. Овај протеин се налази у здравим организмима и захваљујући њему кожа и крв могу да остану здрави.

Витамин А подстиче стварање овог протеина. Дакле, ако приметите да се ваша кожа „мучи“ при зарастању рана, требало би проверити унос витамина А.

Спор раст

Ово је један од знакова на које бисте требали да обратите највише пажње, посебно код беба и деце. Важно је конзумирати витамин А у трећем месецу трудноће и давати га детету током првих година живота.

Витамин А одговоран је за развој дечјег вида и имунолошког система, као и за раст тела детета и физичких промена код мајке.

Суве очи

Један од најважнијих знакова који указују на недостатак витамина А је немогућност стварања суза и влажења очне јабучице. Ако ова појава потраје, може довести до потпуног слабљења рожњаче и на крају губитка вида.

Храна у којој се налази витамин А

Јаје

Једно кувано јаје садржи осам одсто препоручене дневне дозе витамина А.

Лосос

У 100 грама налази се 149 одсто витамина А потребног за један дан.

Спанаћ

У једној куваној порцији налази се 105 одсто неопходног дневног уноса витамина А.

Слатки кромпир

Ово поврће је један од најбољих извора витамина А јер се у једној порцији налази 122 одсто дневне потребе за витамином А.

Шаргарепа

Једна чаша сока садржи чак 148 одсто дневних потреба витамина А.

Извор: Н1

MD MONTEL