Кривична пријава против Јосипе Лисац због певања химне

JP Putevi Brcko

Против певачице Јосипе Лисац поднета је кривична пријава којом се звезда хрватске и некдашње југословенске музичке сцене терети да је на инаугурацији председника Зорана Милановића, изводећи химну „Лијепа наша“, „користила изругљиве артикулације и тоналитете“, чиме је, наводно, учинила кривично дело против угледа Републике Хрватске.

Подносилац пријаве је, како преноси портал индеџ.хр, извесни Бошко Жупановић који је у пријави навео да је правник, а у образложењу се наводи да је на Јосипа Лисац на „изругљиви и омаловажавајући начин“ изводила химну Републике Хрватске и да је тако починила кривично дело повреде угледа Републике Хрватске, и то тако што је „користила изругљиве артикулације и тоналитете“.

Новинари портала индеџ.хр позвали су Жупановића да провере да ли је реч о шали или је „кривична пријава истинита“.

„Гледајте, ја не желим медијску пажњу. Ја сам то учинио као правник и грађанин, сматрам да је то обично изругивање и да не приличи никаквом догађају, а камоли инаугурацији изабраног хрватског председника“, рекао је Жупановић за индеџ.хр.

Он истиче како је сматрао да је то његова „грађанска дужност“.

„Ја сам одвојио време да напишем пријаву. Мени је то било дегутантно слушати, то је најсвечанији чин. То је можда за неке перформансе, али не за инаугурацију. Химна се тако не изводи, химна се никада не би тако смела изводити. То је изругљиво“, рекао је за индеџ.хр подносилац кривичне пријаве против музичке диве.

Он каже како је то његова „субјективна процена“, и да ће надлежни можда ангажовати „музичке вештаке“.

„То је моја субјективна процена. Ја сам то навео и у пријави да је њен музички опус општепознат, али сматрам да се химна тако није смела изводити. Ако је Милановић знао да ће тако извести химну, онда је и он погрешио“, оценио је Жупановић.

Он истиче да ће неко у Државном тужилаштву (ДОРХ) „процењивати кривичну пријаву“ па ће, „ако је прихвати, о томе одлучивати судско веће“. „Можда ангажују неке судске вештаке за музику“, рекао је Жупановић, који инисистира како је „химна интерпретирана на изругљив начин“ и да то сматра кривичним делом.

Портал индеџ.хр је, истражујући ко је подносилац кривичне пријаве против Јосипе Лисац, дошао до података да је Жупановић до своје 25. године скупио 66 кривичних пријава, да му се судило за две преваре и плаћања фалсификованим новцем.

„Штошта се може дознати“ и из Жупановићевог Фејсбук профила, пише индеџ.хр наводећи да се подносилац кривичне пријаве против Јосипе Лисац „загрљен сликао с бегунцем од хрватског правосуђа Здравком Мамићем и с његовим братом Зораном, али и с Колиндом Грабар-Китаровић“.

Јосипа Лисац је, коменатишући негодовања због њене извођење химне „Лијепа наша“ оценила је начин интерпретације ствар слободе. „Некима се неће свидети, али то је слобода. Треба волети своју земљу, бити слободан у њој, треба стварати у њој. Волети себе и све око себе“, поручила је Јосипа Лисац.

Извор: Н1

MD MONTEL