Стручњаци забринути, у БиХ се рађа све мање беба

JP Putevi Brcko

Због ниске стопе наталитета и све више одлазака, број становника у Босни и Херцеговини из године у годину рапидно опада.

Статички подаци показују да је већ годинама све мањи и број новорођених, а стручњаци из ФБиХ истичу да је то посљедица актуелних политичких, али и економских криза у БиХ.

Током прошле године рођено је 17.490 беба, што је за 1.409 мање него годину раније, када је их рођено 18.899. Статистика каже да су 2017. рођене 19.824 бебе.

На основу статистичке анализе магистра Аднана Фехратбеговића може се закључити да је најкритичније у Унско-санском, Посавском и Босанскоподрињском кантону, гдје се биљежи пад и од око 20 одсто у броју новорођених.

– У наредном периоду могло би бити још критичније. Очекивао сам да ће се ово догодити, али не оволико рано. Према пројекцијама које сам радио, пад броја новорођених очекивао се тек за пет година. Зато се слободно може рећи да се ради о драстичном и рапидном паду – појаснио је Фехратбеговић за Аваз, додавши да постајемо све старија нација.
Апсолутни пад
Највећи апсолутни пад биљежи се у Кантону Сарајево, у којем је прошле године рођено тек 536 беба, те у Тузланском и Унско-санском кантону.

Демограф Амер Осмић појашњава да БиХ треба системски, дугорочни приступ анализе и природног прираштаја, одлазака, али и повратака.

– Тешко је прогнозирати јесу ли апокалиптичне прогнозе тачне или полутачне. Један од главних фактора негативног природног прираштаја је одлазак младог становништва, али је врло важан и процес осамостаљивања у БиХ. У врху смо оних који се најспорије осамостаљују, касније ступамо у брак, жене око 28. године, мушкарци око 31. – рекао је Осмић.

Додаје да је потребна подршка државе, која мора осигурати услове којима даје јасан знак да је фокусирана на промоцију важности породице.

Поражавајући бројеви
У Кантону Сарајево током 2017. године рођено је 4.856 беба, а након двије године тај број је опао на 4.320. У Тузланском кантону број новорођенчади био је 3.966, а лани је износио 3.457. У Унско-санском кантону број рођених прије двије године је био 2.057, а прошле године 1.641.

Извор: Српска Инфо

MD MONTEL